Wel of geen oorlog?

Frankrijk diende de resolutie bijna een week na de aanslagen in Parijs in. Met de resolutie roept de Veiligheidsraad alle landen op hun inzet te verdubbelen om nieuwe aanslagen te voorkomen. De Verenigde Naties vinden dat IS een groot gevaar voor de internationale vrede en veiligheid vormt. De maatregelen die landen nemen moeten volgens de resolutie wel in overeenstemming zijn met de mensenrechten. ‘Frankrijk is in oorlog, maar dit is ook een oorlog van Europa en van de wereld,’ zei de Franse president François Hollande eerder. Zo eiste IS ook de dubbele aanslag in Beiroet op waarbij ruim veertig slachtoffers vielen en zegt het verantwoordelijk te zijn voor de bom in het Russische vliegtuig dat boven de Sinaïwoestijn neerstortte. Daarbij kwamen 224 mensen om het leven.

21ste eeuw

Dat zowel Hollande als Rutte spreken van een oorlog verbaast Jaap de Hoop Scheffer niet. ‘We maken het begrip oorlog in de 21ste eeuwse betekenis mee. Niet een klassieke oorlog tussen staten maar een oorlog ‘tussen mensen’ zoals in Afghanistan. Anonymous verklaart de oorlog aan IS, dat is een heel ander soort oorlog dan waarmee ik ben opgegroeid’, zegt de voormalige secretaris-generaal van de NAVO in De Volkskrant. Er is ook kritiek op het gebruik van het begrip oorlog. ‘Je kunt de oorlog verklaren aan een staat, maar niet aan een tactiek (‘terrorisme’) of een revolutionair doel. IS heeft weliswaar land bezet, maar is daarom nog geen staat’, stelt Ian Buruma in NRC Handelsblad. Volgens de hoogleraar bevestigt het bombarderen van gebieden die door IS bezet zijn alleen wat IS-aanhangers al denken. ‘Namelijk dat zij in oorlog verkeren met het Westen’, aldus Buruma.

Ideologie

Filmmaakster Beri Shalmashi vreest dat de oorlogsretoriek van premier Rutte niet meer is dan zoete koek die hij het volk voorhoudt zodat het lijkt dat Nederland actief reageert in een dreigende sfeer. ‘We hebben IS zelf tot staat gebombardeerd door de naam te hanteren die dat impliceert. Ik stel me zo voor dat dit makkelijker lijkt dan vechten tegen een ideologie, want dan kan elke gek opereren in naam van de vijand’, schrijft Shalmashi in De Volkskrant. Ze vraagt zich hardop af hoe men oorlog voert tegen een ideologie. Intussen zijn er in verschillende landen antiterreuracties aan de gang en bombarderen onder meer Frankrijk en Rusland vrijwel dagelijks de door IS-bezette gebieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Mens en Maatschappij

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.