Home » Materiaal 12+ » Waarom is 8 maart Internationale Vrouwendag?

Waarom is 8 maart Internationale Vrouwendag?

Vrouwendag in Moskou

Op 8 maart 1908 staakten naar schatting 15.000 vrouwen in Chicago en New York. Zij werkten in de textiel- en kledingindustrie en streden voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Tijdens de Internationale Vrouwenconferentie van 1910 werd de suggestie gedaan om jaarlijks op 8 maart Internationale Vrouwendag te vieren. Voortaan vierden enkele landen deze dag. Tijdens die vieringen stond de strijd voor het vrouwenkiesrecht centraal. Een groeiend aantal landen organiseerde op 8 maart demonstraties en vergaderingen.

Maar de arbeidsomstandigheden voor vrouwen verbeterden niet of amper en op 8 maart 1917 brak er opnieuw een staking uit in de textielindustrie, deze keer in Sint-Petersburg. De vrouwen demonstreerden tegen oorlog, de tsaar en de voedseltekorten. Enkele dagen na de demonstraties werd de Russische tsaar van de troon gestoten en grepen de arbeiders, geleid door de bolsjewieken, de macht in Rusland. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van de Sovjet-Unie. Mede hierdoor besloot het Internationale Vrouwensecretariaat van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. Bekijk het filmpje hieronder. Het laat zien wanneer vrouwen over de wereld stemrecht kregen.

Legenda

  • Full enfranchisement betekent volledig stemrecht.
  • Limited enfranchisement betekent beperkt stemrecht, bijvoorbeeld omdat vrouwen wel gekozen mogen worden maar niet zelf mogen stemmen.
  • Voting rights based on race betekent dat het stemrecht is gebaseerd op ras. Witte vrouwen mogen bijvoorbeeld wel stemmen, vrouwen van een ander ras niet.

Opdrachten

1 In welk land en welk jaar kregen vrouwen voor het eerst het volledige stemrecht?

Het filmpje klopt niet helemaal.
2 Verklaar waarom Nederland eigenlijk in 1917 roze moet kleuren en pas in 1919 rood.

In Rusland is Internationale Vrouwendag een officiële feestdag. In China krijgen veel vrouwen een halve dag vrij. Op veel plaatsen is het traditie om cadeaus en bloemen te geven; zo verdubbelt in Rusland de verkoop van bloemen jaarlijks in de aanloop naar 8 maart.
3 Verklaar waarom Internationale Vrouwendag groots wordt gevierd in (voormalig) communistisch Rusland en andere communistische landen.

Van de makers van Memo

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Actuele opdracht Geschiedenis

Eén nationale tijd

Het lijkt alsof het nooit anders is geweest; in Nederland geldt één tijd. Overal is het even laat. Maar dat is anders geweest.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.