Home » Materiaal 12+ » Vuurwerkverbod

Vuurwerkverbod

Deze week maakte het kabinet bekend dat we, mede vanwege de coronacrisis, dit jaar oudejaarsavond vieren zonder vuurwerk. Voor de een is dit geweldig nieuws en voor een ander voelt het als een regelrechte ramp. Wat zijn jouw gedachtes erover? 

 Vragen vooraf

  1. Steek jij graag vuurwerk af? Waarom wel of niet?
  2. Vind je dat vuurwerk voor onveilige situaties kan zorgen? Leg uit.

Bekijk de video

Vuurwerkverbod

Vragen bij de video

  1. Rutte geeft in het begin twee redenen voor het vuurwerkverbod. Welke zijn dat?
  2. Schrik je van de aantallen: jaarlijks 1300 slachtoffers, 350 jonger dan vijftien jaar? Leg je antwoord uit.
  3. Wie zijn vooral niet blij met het verbod? Hoe worden ze geholpen?
  4. Beluister het antwoord van Oumaima nog eens. Welk nieuw argument geeft zij tegen het afsteken van vuurwerk?
  5. Wat gebeurt er als je toch vuurwerk afsteekt? Noem twee gevolgen. 

Aan de slag 

Optie 1

 Voor deze opdracht werk je in tweetallen. Jullie vinden het jammer dat jullie dit jaar geen vuurwerk mogen afsteken, maar jullie hebben wel een leuk idee om 2020 toch knallend af te sluiten.  Schrijf samen een brief (200 – 300 woorden) naar de burgemeester van jullie woonplaats waarin jullie je voorstel enthousiast en duidelijk presenteren. Jullie sluiten je brief af met de vraag of jullie je voorstel in het gemeentehuis mondeling mogen toelichten.

Optie 2

 Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

  1. Bedenk samen zoveel mogelijk redenen voor en tegen het vuurwerkverbod. Hoeveel redenen voor en tegen kunnen jullie bedenken?
  2. Bespreek jullie redenen met een ander tweetal. Welke redenen zijn het belangrijkst volgens jullie, de redenen voor of de redenen tegen? Waarom?
  3. Voer eventueel klassikaal een discussie over dit standpunt: Het is goed dat het kabinet dit jaar een vuurwerkverbod ingesteld heeft.

Antwoorden

WK47_Vuurwerkverbod_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Letterblokjes en een loep

Het alfabet

Het alfabet bestaat uit 26 letters. Maar wie heeft de volgorde van de letters bepaald? Staan de letters lukraak achter elkaar of zit er logica achter deze volgorde?

Bekijk
Bord met tekst 'Spreekt u Nederlands?'

Paulien Cornelisse over bijzonderheden in de Nederlandse taal   

Schrijver en theatermaker Paulien Cornelisse gaf een jaar Nederlands aan de Universiteit van Sheffield in Engeland. Daar kreeg zij nieuwe inspiratie voor een boek over bijzonderheden in het Nederlands. Dit boek ‘Hèhè. Over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben’ is het Boekenweekessay en verschijnt in maart 2025 tijdens de Boekenweek.

Bekijk
Kinderen vieren Prinsjesdag

Angst is een slechte raadgever

Vorige week was het Prinsjesdag en werd duidelijk wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. Yora Rienstra schreef een column over haar visie op dit beleid.

Bekijk
Veel gebruikte woorden van generatie Alfa

Generatie Alfa spreekt eigen taal

Generatie Alfa, geboren na 2010, spreekt een eigen taal. Via sociale media komen ze op ideeën. Leraren moeten soms opzoeken wat de nieuwe woorden betekenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.