Vuurwerkverbod

Deze week maakte het kabinet bekend dat we, mede vanwege de coronacrisis, dit jaar oudejaarsavond vieren zonder vuurwerk. Voor de een is dit geweldig nieuws en voor een ander voelt het als een regelrechte ramp. Wat zijn jouw gedachtes erover? 

 Vragen vooraf

  1. Steek jij graag vuurwerk af? Waarom wel of niet?
  2. Vind je dat vuurwerk voor onveilige situaties kan zorgen? Leg uit.

Bekijk de video

Vuurwerkverbod

Vragen bij de video

  1. Rutte geeft in het begin twee redenen voor het vuurwerkverbod. Welke zijn dat?
  2. Schrik je van de aantallen: jaarlijks 1300 slachtoffers, 350 jonger dan vijftien jaar? Leg je antwoord uit.
  3. Wie zijn vooral niet blij met het verbod? Hoe worden ze geholpen?
  4. Beluister het antwoord van Oumaima nog eens. Welk nieuw argument geeft zij tegen het afsteken van vuurwerk?
  5. Wat gebeurt er als je toch vuurwerk afsteekt? Noem twee gevolgen. 

Aan de slag 

Optie 1

 Voor deze opdracht werk je in tweetallen. Jullie vinden het jammer dat jullie dit jaar geen vuurwerk mogen afsteken, maar jullie hebben wel een leuk idee om 2020 toch knallend af te sluiten.  Schrijf samen een brief (200 – 300 woorden) naar de burgemeester van jullie woonplaats waarin jullie je voorstel enthousiast en duidelijk presenteren. Jullie sluiten je brief af met de vraag of jullie je voorstel in het gemeentehuis mondeling mogen toelichten.

Optie 2

 Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

  1. Bedenk samen zoveel mogelijk redenen voor en tegen het vuurwerkverbod. Hoeveel redenen voor en tegen kunnen jullie bedenken?
  2. Bespreek jullie redenen met een ander tweetal. Welke redenen zijn het belangrijkst volgens jullie, de redenen voor of de redenen tegen? Waarom?
  3. Voer eventueel klassikaal een discussie over dit standpunt: Het is goed dat het kabinet dit jaar een vuurwerkverbod ingesteld heeft.

Antwoorden

WK47_Vuurwerkverbod_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Lentekriebels

Vorige week was De Week van de Lentekriebels. Dit is een nationale projectweek voor basisschoolleerlingen over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Hoewel dit programma niet nieuw is, was er dit jaar ineens veel ophef over de inhoud ervan.

Bekijk

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen. Hoe denk jij hierover?

Bekijk

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.