Home » Materiaal 12+ » Vuurwerkverbod

Vuurwerkverbod

Deze week maakte het kabinet bekend dat we, mede vanwege de coronacrisis, dit jaar oudejaarsavond vieren zonder vuurwerk. Voor de een is dit geweldig nieuws en voor een ander voelt het als een regelrechte ramp. Wat zijn jouw gedachtes erover? 

 Vragen vooraf

  1. Steek jij graag vuurwerk af? Waarom wel of niet?
  2. Vind je dat vuurwerk voor onveilige situaties kan zorgen? Leg uit.

Bekijk de video

Vuurwerkverbod

Vragen bij de video

  1. Rutte geeft in het begin twee redenen voor het vuurwerkverbod. Welke zijn dat?
  2. Schrik je van de aantallen: jaarlijks 1300 slachtoffers, 350 jonger dan vijftien jaar? Leg je antwoord uit.
  3. Wie zijn vooral niet blij met het verbod? Hoe worden ze geholpen?
  4. Beluister het antwoord van Oumaima nog eens. Welk nieuw argument geeft zij tegen het afsteken van vuurwerk?
  5. Wat gebeurt er als je toch vuurwerk afsteekt? Noem twee gevolgen. 

Aan de slag 

Optie 1

 Voor deze opdracht werk je in tweetallen. Jullie vinden het jammer dat jullie dit jaar geen vuurwerk mogen afsteken, maar jullie hebben wel een leuk idee om 2020 toch knallend af te sluiten.  Schrijf samen een brief (200 – 300 woorden) naar de burgemeester van jullie woonplaats waarin jullie je voorstel enthousiast en duidelijk presenteren. Jullie sluiten je brief af met de vraag of jullie je voorstel in het gemeentehuis mondeling mogen toelichten.

Optie 2

 Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

  1. Bedenk samen zoveel mogelijk redenen voor en tegen het vuurwerkverbod. Hoeveel redenen voor en tegen kunnen jullie bedenken?
  2. Bespreek jullie redenen met een ander tweetal. Welke redenen zijn het belangrijkst volgens jullie, de redenen voor of de redenen tegen? Waarom?
  3. Voer eventueel klassikaal een discussie over dit standpunt: Het is goed dat het kabinet dit jaar een vuurwerkverbod ingesteld heeft.

Antwoorden

WK47_Vuurwerkverbod_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

In Hoorn staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld is echter omstreden door de wandaden van Coen tijdens de zeventiende eeuw. Kan zijn standbeeld blijven staan of moet het verdwijnen?

Bekijk
Herdenking Navalny

Overlijden van Aleksej Navalny

Vorige week overleed oppositieleider Aleksej Navalny op 47-jarige leeftijd onder verdachte omstandigheden in een Russisch strafkamp. Er is wereldwijd geschokt gereageerd op het nieuws.

Bekijk
Kinderen spelen basketbal

Gymleraren lopen risico op gehoorschade

Door onder andere stuiterende ballen en schreeuwende leerlingen kan het geluid tijdens gymlessen oplopen tot wel 90 decibel. Daardoor lopen gymleraren het risico op gehoorschade.

Bekijk

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.