Home » Materiaal 12+ » Waarom Nederlands zo moeilijk is

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Vragen vooraf

  1. Welke taal vind jij moeilijk om te leren? Hoe komt dat?
  2. Wat is volgens jou moeilijk aan de Nederlandse taal?

Bekijk de video

Universiteit van Nederland – Waarom Nederlands zo moeilijk is

Vragen bij de video

  1. Wat wil Sterre Leufkens duidelijk maken met de vergelijking met mannentepels als het gaat om de Nederlandse taal?
  2. Geef drie voorbeelden uit de video van die zogenoemde ‘mannentepels’ in de Nederlandse taal.
  3. Sterre Leufkens vergeleek 22 talen die zo verschillende mogelijk waren. Waarom was dat van belang voor haar onderzoek, denk je?
  4. Er zijn nog andere redenen, naast de ‘mannentepels’, waarom het Nederlands zo moeilijk is. Geef drie andere redenen uit de video.
  5. Aan het einde van de video geeft Sterre Leufkens aan dat er hoop is. Vind je haar uitleg over die hoop positief of niet? Leg je antwoord uit.

Aan de slag

Optie 1

Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

Doe een kort onderzoek naar een van de genoemde ‘mannentepels’ van het Nederlands.

Maak een korte presentatie in PowerPoint of Prezi waarin je uitleg geeft over hoe dit woord of deze regel in het Nederlands voorkomt. Je presentatie is bedoeld als extra houvast voor anderstaligen die Nederlands willen leren.

Enkele bruikbare bronnen:

Onze Taal Taalloket – er

Onze Taal Taalloket – sterke werkwoorden

Onze Taal Taalloket – de en het

Optie 2

Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

Schrijf een gedicht waarin zoveel mogelijk ‘mannentepels’ staan. Kies zelf waar het gedicht over gaat. Het gedicht heeft acht versregels en eindrijm.

Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.