Home » Materiaal 12+ » Voetbalgeweld

Voetbalgeweld

Vorige week liep Davy Klaassen tijdens de bekerwedstrijd Feyenoord-Ajax een hoofdwond op door een aansteker die tegen zijn hoofd gegooid werd. Het gesprek over voetbalgeweld laaide op. Het blijkt voor de politie, voetbalclubs en gemeentes lastig om daar grip op te krijgen.

Vragen vooraf

  1. Wat heb jij meegekregen van het aanstekerincident en de afwikkeling daarvan?
  2. Ga jij zelf wel eens naar een voetbalstadion? Zo ja, hoe ervaar jij de sfeer daar?

Bekijk de video

Davey kreeg acht jaar stadionverbod – YouTube

Vragen bij de video

  1. NEC-supporter Davey Croonen vertelt in het begin van de video over zijn ervaring tijdens de voetbalrellen in 2021 in Nijmegen. Hoe zou jij zijn toon omschrijven?
  2. Davey Croonen twijfelt of hij wel of niet een hooligan is. Zoek het woord hooligan op in het woordenboek. Bepaal of hij volgens de definitie van het woordenboek een hooligan genoemd kan worden.
  3. Hoe verklaart hoogleraar Jan Brouwer dat er ondanks de strenge voetbalwetgeving toch nog zo veel voetbalgeweld is?
  4. Jan Brouwer is kritisch op de straffen die vaak opgelegd worden na voetbalgeweld. Geef per onderstaande straf aan welke tekortkoming hij ziet.
    • stadionverbod
    • meldplicht
  5. Heeft het stadionverbod nut in het geval van Davey Croonen? Licht je antwoord toe.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Toen de bekerwedstrijd tijdelijk werd gestaakt door het aanstekerincident, kwam assistent-trainer John de Wolf het veld op om de Feyenoord-supporters toe te spreken. Je vindt de toespraak hier. Inmiddels is de toespraak zelf ook onderwerp van discussie. Zoek op internet naar verschillende reacties op de woorden van John de Wolf.

Optie 2

In de strijd tegen voetbalgeweld zijn er veel denkbare oplossingen. Doe op internet onderzoek naar mogelijke maatregelen om voetbalgeweld te voorkomen. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website. Bepaal welke maatregel jij de beste vindt. 

Houd nu een elevatorpitch voor jouw oplossing tegen voetbalgeweld. De pitch mag maximaal twee minuten duren. Let tijdens de elevatorpitch op jouw verbale én non-verbale communicatie. Ga tijdens de presentatie in ieder geval in op de volgende vragen:

  • Wat is de oplossing?
  • Hoe werkt jouw oplossing?
  • Waarom is dit de beste maatregel tegen voetbalgeweld?

Andere Actuele opdracht Nederlands

Vriendengroep generatie Z

Generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk
Beker van McDonalds

Herbruikbare bekers

Vanaf 1 januari 2024 is wegwerpplastic in restaurants verboden. Fastfoodrestaurants zoals McDonalds hebben nu herbruikbare bekers, maar deze bekers zorgen voor verwarring bij de klanten: mag je de bekers meenemen of moet je ze weer inleveren?

Bekijk
Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

In Hoorn staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld is echter omstreden door de wandaden van Coen tijdens de zeventiende eeuw. Kan zijn standbeeld blijven staan of moet het verdwijnen?

Bekijk

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.