Home » Materiaal 12+ » Voedselhulp in de bijstand: fraude of een gift?

Voedselhulp in de bijstand: fraude of een gift?

De inkt van het vernietigende rapport over de kinderopvangtoeslagenaffaire is nog niet droog of er verschijnt in de media berichtgeving over een vrouw die 7.000 euro moet terugbetalen aan de gemeente waar zij een bijstandsuitkering van ontvangt. De reden? Ze ontving af en toe boodschappen van haar moeder. Hierop spant de vrouw een rechtszaak aan tegen de gemeente Wijdemeren, maar de rechter oordeelt in het voordeel van de gemeente: de vrouw moet het geld terugbetalen. In de politiek en op sociale media ontstaat de nodige ophef. Verschillende politieke kopstukken maken de vergelijking met de kinderopvangtoeslagenaffaire: een grote en machtige overheid die geen oog heeft voor de noden van individuele burgers. In een NOS artikel zegt het Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) dat dit een voorbeeld is van “de overheid tegen de mensen”, in plaats van “de overheid voor de mensen”, en Geert Wilders laat weten in een tweet dat de overheid dus niets geleerd heeft van de toeslagenaffaire.

Bijstand

Een bijstandsuitkering wordt vastgesteld op basis van iemands leeftijd en woonsituatie. Een alleenstaande volwassene krijgt bijvoorbeeld 70 procent van het minimumloon uitgekeerd. Per gemeente verschilt echter hoeveel giften een bijstandsgerechtigde mag ontvangen. De boodschappen die gedaan werden voor de vrouw uit Wijdemeren had zij moeten aangeven bij de gemeente. Dan zou haar bijstandsuitkering naar beneden worden bijgesteld omdat de boodschappen als structurele ondersteuning in het levensonderhoud worden gezien. Op basis hiervan gaf de rechter de gemeente dan ook gelijk.

Inlichtingenplicht

Iemand die in Nederland een uitkering ontvangt is verplicht om informatie door te geven aan de gemeente. Het gaat dan om informatie over eventuele bijverdiensten, giften en of je samenwoont met iemand anders. Dit kan dan gevolgen hebben voor de hoogte van de uitkering. Dit noem je de inlichtingenplicht. In het geval van de vrouw is er berekend dat zij op basis van een norm voor dagelijkse boodschappen dus 7039,65 euro moet terugbetalen. Dit omdat zij de inlichtingenplicht heeft geschonden. Vind jij de boete terecht?

 

 

 

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.