Voedselhulp in de bijstand: fraude of een gift?

De inkt van het vernietigende rapport over de kinderopvangtoeslagenaffaire is nog niet droog of er verschijnt in de media berichtgeving over een vrouw die 7.000 euro moet terugbetalen aan de gemeente waar zij een bijstandsuitkering van ontvangt. De reden? Ze ontving af en toe boodschappen van haar moeder. Hierop spant de vrouw een rechtszaak aan tegen de gemeente Wijdemeren, maar de rechter oordeelt in het voordeel van de gemeente: de vrouw moet het geld terugbetalen. In de politiek en op sociale media ontstaat de nodige ophef. Verschillende politieke kopstukken maken de vergelijking met de kinderopvangtoeslagenaffaire: een grote en machtige overheid die geen oog heeft voor de noden van individuele burgers. In een NOS artikel zegt het Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) dat dit een voorbeeld is van “de overheid tegen de mensen”, in plaats van “de overheid voor de mensen”, en Geert Wilders laat weten in een tweet dat de overheid dus niets geleerd heeft van de toeslagenaffaire.

Bijstand

Een bijstandsuitkering wordt vastgesteld op basis van iemands leeftijd en woonsituatie. Een alleenstaande volwassene krijgt bijvoorbeeld 70 procent van het minimumloon uitgekeerd. Per gemeente verschilt echter hoeveel giften een bijstandsgerechtigde mag ontvangen. De boodschappen die gedaan werden voor de vrouw uit Wijdemeren had zij moeten aangeven bij de gemeente. Dan zou haar bijstandsuitkering naar beneden worden bijgesteld omdat de boodschappen als structurele ondersteuning in het levensonderhoud worden gezien. Op basis hiervan gaf de rechter de gemeente dan ook gelijk.

Inlichtingenplicht

Iemand die in Nederland een uitkering ontvangt is verplicht om informatie door te geven aan de gemeente. Het gaat dan om informatie over eventuele bijverdiensten, giften en of je samenwoont met iemand anders. Dit kan dan gevolgen hebben voor de hoogte van de uitkering. Dit noem je de inlichtingenplicht. In het geval van de vrouw is er berekend dat zij op basis van een norm voor dagelijkse boodschappen dus 7039,65 euro moet terugbetalen. Dit omdat zij de inlichtingenplicht heeft geschonden. Vind jij de boete terecht?

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Mens en Maatschappij

Waterschapverkiezing in Capelle aan den IJssel.

Waterschapsverkiezingen

In deze lesbrief leren leerlingen meer over de waterschapsverkiezingen en wat waterschappen betekenen in hun dagelijks leven.

Bekijk

Eigentijdse sociale ongelijkheid: nieuwe inzichten of oud nieuws?

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft in een nieuw rapport getiteld ‘Eigentijdse ongelijkheid’ Nederlanders onderverdeeld in zeven klassen. Het is een nieuwe manier om te kijken naar de mate van sociale ongelijkheid in de samenleving. Het SCP heeft onderzoek gedaan naar de sociale ongelijkheid in Nederland. Als het gaat over sociale ongelijkheid, dan denken …

Eigentijdse sociale ongelijkheid: nieuwe inzichten of oud nieuws? Read More »

Bekijk

Aanpassen kinderboeken: politiek correct of inclusief?

De kinderboeken van Roald Dahl worden in Engeland aangepast. Het taalgebruik gaat op de schop. Er komen minder schadelijke stereotyperingen. Een kinderboek voor iedereen? Een populaire Britse schrijver van kinderboeken staat in het midden van de belangstelling. Misschien ben ook jij opgegroeid met de verhalen over Sjakie en de Chocoladefabriek, de Gremlins of Matilda. Kinderboeken …

Aanpassen kinderboeken: politiek correct of inclusief? Read More »

Bekijk

Verkiezingscampagne: de Eerste Kamer of de Provinciale Staten?

Binnenkort gaat Nederland naar de stembus voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Maar worden het landelijke of provinciale campagnes?    De Provinciale Statenverkiezingen van 2023 komen er weer aan. Het is het moment voor kiezers om hun stem uit te brengen en te bepalen wie de volgende vier jaar verantwoordelijk zullen zijn voor de …

Verkiezingscampagne: de Eerste Kamer of de Provinciale Staten? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.