Home » Materiaal 12+ » Vluchtelingenopvang: gedwongen of vrijwillig?

Vluchtelingenopvang: gedwongen of vrijwillig?

Voor het eerst heeft het kabinet een vergunning verleend voor het openen van een opvanglocatie voor asielzoekers. De gemeente staat buitenspel. Is dit een oplossing?

 

Staatsecretaris Eric van der Burg (VVD) laat weten dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in een oud hotel een nieuwe opvanglocatie mag gaan openen. Het COA is in Nederland verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. Zij hebben een hotel gekocht in de gemeente Tubbergen in Overijssel en mogen hier nu een opvanglocatie openen. En die extra opvanglocaties zijn hard nodig nu er steeds vaker asielzoekers nachten moeten doorbrengen in tenten buiten de aanmeldlocatie in Ter Apel. De beslissing van de staatssecretaris is opmerkelijk omdat vergunningen door de gemeente worden gedaan. En de gemeenteraad van Tubbergen is nu dus gepasseerd. Het NRC schrijft dat de leiders van de politieke partijen in Tubbergen het handelen van het kabinet ‘volstrekt onacceptabel’ vinden.

Tekorten

Begin juli liet staatssecretaris van der Burg al onderzoek doen naar mogelijkheden om gemeenten desnoods te dwingen om een opvanglocatie toe te staan. De zomer zou gebruikt worden door gemeenten en provincies om na te denken over deze oplossing. Maar de tekorten worden steeds erger. Steeds vaker kunnen we zien in het nieuws dat asielzoekers buiten hebben moeten slapen. Ook zijn er steeds vaker meldingen van vechtpartijen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het aanmeldcentrum is altijd de eerste bestemming voor asielzoekers in Nederland. Vanuit daar gaan ze dan naar opvanglocaties in de rest van het land. Maar aan die opvanglocaties is een tekort. En er zijn gemeenten die helemaal geen opvang hebben geregeld. Het kabinet heeft daar wel om gevraagd. Tegelijkertijd zorgt de oorlog in Oekraïne ervoor dat er nog steeds Oekraïense vluchtelingen arriveren in Nederland.

De beste oplossing?

Vluchtelingen komen naar Nederland omdat ze hun land van herkomst hebben moeten achterlaten. Omdat er oorlog is, of omdat er te weinig kansen zijn voor een goed leven. Al die mensen moeten door het COA worden begeleid naar een plekje in een opvanglocatie of zelfs een huis als blijkt dat de asielzoeker mag blijven. Maar gemeenten en de bewoners willen geen opvanglocaties voor asielzoekers. Doet het kabinet het juiste door nu gemeenten te dwingen? Is er een andere oplossing mogelijk? Wat denk jij?

Downloads:

Vluchtelingenopvang werkblad havo

Vluchtelingenopvang werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Demonstratie bij toekomstig azc in Albergen, gemeente overdonderd

Bron 2: Tubbergen praat inwoners bij over asielopvang: ‘We zijn zelf ook verrast’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Mens en Maatschappij

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak?

De snelweg A12 was dit weekend weer het toneel van een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion. In de media komen verhalen naar voren over een haast feestelijke sfeer, en vele honderden arrestaties. Zijn deze demonstraties hard nodig of laten de arrestaties vooral het voorrecht van hoogopgeleide witte Nederlanders zien? De actiegroep Extinction Rebellion (XR) is …

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak? Read More »

Bekijk

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde?

De een na de andere bekende politicus geeft aan niet meer terug te keren na de verkiezingen. Vaste gezichten verdwijnen daarmee uit de Tweede Kamer – en nemen een bak aan ervaring met zich mee. Tegelijkertijd stijgen nieuwe partijen naar grote hoogte in peilingen. Staat ons land een politieke aardverschuiving te wachten? Het beloofd een …

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde? Read More »

Bekijk

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid?

De afgelopen weken kwam twee keer een verdrinking in het nieuws. In beide gevallen ging het om een kind en in beide gevallen gebeurde het in een recreatieplas. Wat de twee zaken gemeenschappelijk hebben is de niet-westerse migratieachtergrond van de kinderen. Wat is hier aan de hand? Lokale omroepen in Friesland en Noord-Brabant besteedde er …

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.