Verveling onder jongeren

Door de coronamaatregelen ligt verveling op de loer, zeker voor jongeren. Al maanden moeten zij feestjes, sportwedstrijden en sociale contacten missen. Verschillende gemeenten proberen de verveling onder jongeren tegen te gaan met allerlei activiteiten. Burgemeester Depla van Breda vertelt wat zijn gemeente gaat organiseren.

Vragen vooraf

  1. Is jouw leven veranderd door corona? Zo ja, hoe?
  2. Verveel jij je meer door de coronamaatregelen? Licht je antwoord toe.

Bekijk de video

Gemeente Breda over de strijd tegen verveling onder jongeren in coronatijd

Vragen bij de video

  1. Burgemeester Depla vindt het niet eerlijk dat jongeren weinig mogen, terwijl ze niet of nauwelijks ziek worden. Ben jij het met hem eens? Leg je antwoord uit.
  2. Welke drie voorbeelden van activiteiten voor jongeren noemt de burgemeester van Breda?
  3. Voor welke van deze activiteiten zou jij je opgeven? Waarom?
  4. Naast verveling zorgt corona voor twee andere problemen onder jongeren. Welke?
  5. Burgemeester Depla voegt daar nog een probleem aan toe. Beschrijf dit probleem in eigen woorden. Herken jij dit probleem?

Aan de slag

Optie 1

Gemeente Breda is met jongeren in gesprek geweest over de activiteiten die de gemeente gaat organiseren. Jij voert een gesprek met minstens drie klasgenoten om ideeën op te halen voor activiteiten in jouw woonplaats. Maak eerst een vragenlijst en ga dan in gesprek met jouw klasgenoten. Bespreek met de hele klas welke ideeën er zijn en kies samen de beste activiteit.

Optie 2

Schrijf een brief aan de burgemeester van jouw woonplaats. Beschrijf in jouw brief tegen welke problemen jongeren aanlopen door corona. Vraag daarna aan de burgemeester of er ook in jouw gemeente activiteiten voor jongeren georganiseerd kunnen worden in de kerstvakantie. Beschrijf twee voorbeeldactiviteiten.

Antwoorden

Wk50_Verveling onder jongeren_antwoorden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen. Hoe denk jij hierover?

Bekijk

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Pieter Derks vertelt wat hij hiervan vindt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.