Home » Materiaal 12+ » Verkiezingscampagne: de Eerste Kamer of de Provinciale Staten?

Verkiezingscampagne: de Eerste Kamer of de Provinciale Staten?

Binnenkort gaat Nederland naar de stembus voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Maar worden het landelijke of provinciale campagnes?   

De Provinciale Statenverkiezingen van 2023 komen er weer aan. Het is het moment voor kiezers om hun stem uit te brengen en te bepalen wie de volgende vier jaar verantwoordelijk zullen zijn voor de besluitvorming op provinciaal niveau. De Provinciale Staten zijn verantwoordelijk voor tal van zaken op provinciaal niveau, zoals verkeersbeleid, milieubescherming en het beheer van natuurgebieden. Ze hebben ook een rol bij de besluitvorming over de uitgaven die de provincie doet. Ook kiezen de Provinciale Staten de Eerste Kamer. En daarmee hebben ze dus invloed op landelijke politiek.

Eerste Kamer

Deze keer is er met de verkiezingen voor de Eerste Kamer iets bijzonders aan de hand. GroenLinks en de Partij van de Arbeid (PvdA) hebben samen een lijst gevormd. Dat betekent dat zij na de verkiezingen in de Eerste Kamer als een fractie gaan functioneren. Deze verkiezingen zijn belangrijk voor beide partijen. Als de samenwerking een groot succes is, dan komt het misschien wel tot een fusie. Het doel van de linkse combinatie is de grootste partij van Nederland te worden. De VVD van Mark Rutte richt daarom al haar pijlen op GroenLinks en de PvdA. Nu de campagnes gaan losbarsten is het daarom spannend om te zien of deze campagnes meer gaan over landelijke politiek of over onderwerpen die voor de provincie belangrijk zijn.

“Mark Rutte van de VVD heeft zijn smoking weer uit de kast getrokken. De bijpassende rode jurk heeft hij ook al uitgezocht en laten bezorgen. En de ontvangers, PvdA en GroenLinks, zijn er maar al te blij mee. Het is precies waar ze op hoopten: de juiste omstandigheden voor een wekenlang durende dans met de grootste partij, vol in het zicht.”

Politiek verslaggever Lamyae Aharouay in NRC over de verkiezingsstrijd

Campagne

Na de verkiezingen zal duidelijk worden of het kabinet een meerderheid krijgt in de Eerste Kamer. Maar ook in de verschillende provincies zal er misschien een andere wind gaan waaien. De BoerBurgerBeweging (BBB) is in opkomst. Vooral op het platteland is die partij populair. Daarmee zijn de Provinciale Statenverkiezingen erg belangrijk. Niet alleen in de provincies, maar ook in Den Haag zal er gekeken worden naar de uitslag. Maar krijgen we daarmee nou echt een landelijke campagne? Of zullen andere onderwerpen de campagne gaan domineren. Wat denk jij?

Downloads

Bronnen

Bron 1 – WNL: Provinciale Statenverkiezingen: waar draait het nu echt om?

Bron 2 – Peil.nl: Prognose uitslag per provincie

Andere Actuele opdracht Maatschappijleer

Waterschapverkiezing in Capelle aan den IJssel.

Waterschapsverkiezingen

In deze lesbrief leren leerlingen meer over de waterschapsverkiezingen en wat waterschappen betekenen in hun dagelijks leven.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.