Home » Materiaal 12+ » Tien jaar The Ocean Cleanup

Tien jaar The Ocean Cleanup

Als zestienjarige jongen bedacht Boyan Slat een oplossing voor de plasticsoep in de oceanen. Hij werkte zijn idee uit en zo werd The Ocean Cleanup geboren. In de volgende tekst wordt Boyan Slat geïnterviewd.

Vragen vooraf

  1. Wat weet jij van The Ocean Cleanup? Zoek zo nodig informatie op.
  2. Gooi jij weleens plastic in de natuur? Waarom wel/niet?

Lees de tekst

(leestijd vijf minuten)

Boyan Slat over tien jaar The Ocean Cleanup: ‘Mooi als we overbodig worden’ | Klimaat | NU.nl

Vragen bij de tekst

  1. Het idee voor The Ocean Cleanup begon met een vraag. Welke?  
  2. Reageer op de volgende stelling: een beter milieu begint bij jezelf. Gebruik minimaal dertig woorden.
  3. The Ocean Cleanup is nu ook werkzaam in rivieren. Waarom zijn er ‘onderscheppers’ in rivieren geplaatst?
  4. Wat is het verschil tussen het plastic uit rivieren en het plastic uit zee?
  5. Welke kanttekeningen zijn er bij The Ocean Cleanup geplaatst? Noem er twee.
  6. The Ocean Cleanup is ontstaan uit een profielwerkstuk voor school. Over welk probleem zou jij graag een werkstuk willen maken?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Je zou Boyan Slat een inspirerend persoon kunnen noemen. Wie inspireert jou en wat zou je van hem/haar willen weten?  Bedenk vijf (open) interviewvragen voor deze persoon. Probeer (bijvoorbeeld via e-mail) in contact te komen met jouw ‘held’ en leg hem/haar jouw interviewvragen voor.

Optie 2

Het boek Lily van Tom de Cock gaat over milieuactivisten die afval in zee verzamelen. Bekijk de volgende video: Schooltv: Boek in beeld – Lily van Tom De Cock.

Zou jij dit boek willen lezen? Onderbouw jouw antwoord met twee argumenten en een tegenargument. Gebruik ongeveer honderd woorden.

Andere Actuele opdracht Nederlands

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk
Reizigers stappen in trein

Geweld in het OV

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Bekijk
Vriendengroep generatie Z

Generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.