Home » Materiaal 12+ » Tien jaar The Ocean Cleanup

Tien jaar The Ocean Cleanup

Als zestienjarige jongen bedacht Boyan Slat een oplossing voor de plasticsoep in de oceanen. Hij werkte zijn idee uit en zo werd The Ocean Cleanup geboren. In de volgende tekst wordt Boyan Slat geïnterviewd.

Vragen vooraf

  1. Wat weet jij van The Ocean Cleanup? Zoek zo nodig informatie op.
  2. Gooi jij weleens plastic in de natuur? Waarom wel/niet?

Lees de tekst

(leestijd vijf minuten)

Boyan Slat over tien jaar The Ocean Cleanup: ‘Mooi als we overbodig worden’ | Klimaat | NU.nl

Vragen bij de tekst

  1. Het idee voor The Ocean Cleanup begon met een vraag. Welke?  
  2. Reageer op de volgende stelling: een beter milieu begint bij jezelf. Gebruik minimaal dertig woorden.
  3. The Ocean Cleanup is nu ook werkzaam in rivieren. Waarom zijn er ‘onderscheppers’ in rivieren geplaatst?
  4. Wat is het verschil tussen het plastic uit rivieren en het plastic uit zee?
  5. Welke kanttekeningen zijn er bij The Ocean Cleanup geplaatst? Noem er twee.
  6. The Ocean Cleanup is ontstaan uit een profielwerkstuk voor school. Over welk probleem zou jij graag een werkstuk willen maken?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Je zou Boyan Slat een inspirerend persoon kunnen noemen. Wie inspireert jou en wat zou je van hem/haar willen weten?  Bedenk vijf (open) interviewvragen voor deze persoon. Probeer (bijvoorbeeld via e-mail) in contact te komen met jouw ‘held’ en leg hem/haar jouw interviewvragen voor.

Optie 2

Het boek Lily van Tom de Cock gaat over milieuactivisten die afval in zee verzamelen. Bekijk de volgende video: Schooltv: Boek in beeld – Lily van Tom De Cock.

Zou jij dit boek willen lezen? Onderbouw jouw antwoord met twee argumenten en een tegenargument. Gebruik ongeveer honderd woorden.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Feit of fictie: Rusland profiteert van sancties

Als het aan Geert Wilders ligt, stopt Nederland met de economische sancties tegen Rusland. Volgens hem werkt de boycot van Russisch gas en Russische olie niet en heeft Rusland zelfs voordeel van deze sancties. Radio 1 zocht uit of dit klopt.

Bekijk

Roetveegpieten

Op zaterdag 18 november was de landelijke sinterklaasintocht in Gorinchem. Sinds 2019 zijn in het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht alleen nog roetveegpieten te zien. Het actualiteitenprogramma EenVandaag peilde wat Nederlanders daarvan vinden.

Bekijk

Stemmen vanaf zestien jaar?

Op woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In Nederland mag je stemmen vanaf je achttiende. Maar is het niet beter om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar zestien?

Bekijk

De loonkloof

Uit onderzoek is gebleken dat het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen de afgelopen twee jaar groter is geworden. Dit verschil wordt de loonkloof genoemd.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.