Home » Materiaal 12+ » Terughalen IS vrouwen en hun kinderen

Terughalen IS vrouwen en hun kinderen

Een groep IS-vrouwen probeert via een kort geding af te dwingen dat zij samen met hun kinderen terug mogen keren naar Nederland. Het Openbaar Ministerie wil ook dat deze Syriëgangers worden teruggehaald, maar het kabinet houdt dat nog tegen.

Vraag vooraf

Wat is volgens jou de reden dat het kabinet geen Syriëgangers wil toelaten in Nederland?

Lees de tekst

Terugkeer Syriegangers beter voor nationale veiligheid

Vragen bij de tekst

  1. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vindt het voor onze nationale veiligheid beter om de kinderen van Syriëgangers terug te halen. Welk argument en subargument worden daarvoor gegeven?
  1. Waarom is het volgens de NCTV ook veiliger om de ouders terug te halen?
  1. Noem minstens vier redenen waarom de druk op het kabinet toeneemt.
  1. In de tekst staat het kabinet geen uitreizigers in Syrië gaat ophalen, omdat het te gevaarlijk zou zijn om naar dit land af te reizen. Formuleer op basis van de tekst een ander argument waarom het kabinet geen Syriëgangers wil ophalen.

Aan de slag

Bekijk de peiling van EenVandaag. Een deel van de klas noteert tijdens het kijken wat er precies gepeild is; een ander deel noteert de uitkomsten.

(afkomstig van: https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/is-kinderen-wel-of-niet-ophalen-het-is-voor-veel-mensen-een-lastige-kwestie/)

Houd nu een peiling in de klas over dezelfde onderwerp. Bespreek de uitkomsten met elkaar. Komen de uitkomsten in de klas overeen met de uitkomsten in de peiling van EenVandaag?

Downloads

Week 45 antwoorden lesopener_Terughalen_IS_vrouwen_en_hun_kinderen

Andere Lesopener Nederlands

Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Build your deams uitgetypt op typemachine

Goedkope elektrische auto’s uit China

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een autofabrikant die goedkope elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.