Home » Materiaal 12+ » Staatsontvoeringen

Staatsontvoeringen

Tijdens de toeslagenaffaire zijn veel kinderen van slachtoffers uit huis geplaatst. Minstens 1115 kinderen zijn nog steeds niet herenigd met hun ouders. Cabaretier Peter Pannekoek sprak zich hier fel over uit in het satirische programma Dit was het nieuws. Hij doopte deze vorm van uithuisplaatsing om tot staatsontvoering. In de media krijgt hij veel bijval.

Vragen vooraf

  1. Wat weet jij van de toeslagenaffaire? Zoek eventueel informatie op.
  2. Heb jij iets meegekregen van de uitspraak van Peter Pannekoek? Zo ja, wat?

Bekijk de video’s

(391) TOESLAGENAFFAIRE = STAATSONTVOERINGEN | DIT WAS HET NIEUWS – YouTube

Hoogleraar snapt benaming ‘staatsontvoeringen’ van Peter Pannekoek, maar ziet ook de moeilijkheden – EenVandaag (avrotros.nl)

Vragen bij de video

  1. Welke vergelijking maakt Peter Pannekoek?
  2. Vind jij de term staatsontvoering goed gekozen? Licht je antwoord toe.
  3. Waarom zal een aantal kinderen waarschijnlijk nooit meer naar hun ouders terugkeren? Wat vind jij daarvan?
  4. In de video komt (direct en indirect) een aantal punten van kritiek op de procedure rond deze uithuisplaatsingen naar voren. Noem er vier.
  5. Formuleer jouw mening over deze staatsontvoeringen. Geef ook aan wanneer jij een uithuisplaatsing wel/niet terecht vindt.

Aan de slag

Optie 1

Schrijf een ingezonden brief voor een landelijke of regionale kant over de staatsontvoeringen. Maak duidelijk wat jouw mening is en ondersteun deze met argumenten. Formuleer ook een aantal aanbevelingen voor de overheid. Gebruik tussen de 150 en 200 woorden. Klik hier voor meer informatie over een ingezonden brief.

Optie 2

Luister naar het volgende audiofragment: Het Woord van de week: staatsontvoering | NPO Radio 1

Stel dat het woord staatsontvoering als nieuw lemma wordt opgenomen in het woordenboek, welke tekst zou er dan achter staan?

Neem de volgende tekst over:

Staats·ont·voe·ring (de; v):

Geef nu een omschrijving van de betekenis en het gebruik van het woord. Ga daarbij in op het ontstaan van het woord en gebruik de term dysfemisme. Houd de opmaak en stijl van een woordenboek aan. Bekijk eventueel eerst gedetailleerd de uitwerking van een lemma in een woordenboek.

Antwoorden

WK13_Staatsontvoeringen_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Roddelkanalen op scholen

Afgelopen week werd bekend dat steeds meer scholen te maken hebben met roddelkanalen op TikTok. Op deze kanalen worden roddels gedeeld over leerlingen of docenten van de betreffende scholen.

Bekijk
Vrouwelijke trainer in de sportschool

Jongeren in de sportschool

Sporten in de sportschool is populairder dan ooit, zeker onder jongeren. Zij starten ook op steeds jongere leeftijd met trainen in de sportschool. Waar komt deze trend vandaan en in hoeverre is die verstandig of gezond te noemen?

Bekijk

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Bedreiging van politici

Afgelopen zondag was Sigrid Kaag te gast bij College Tour. Tijdens het interview komen haar dochters in beeld. Zij zeggen zich zorgen te maken over de veiligheid van hun moeder. Sigrid Kaag reageert emotioneel op de uitspraken van haar dochters. Enkele dagen voor de uitzending circuleerden de beelden van dit fragment al. Veel politici spraken hun steun uit voor Sigrid Kaag.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.