Sint Maarten of Nederland?

Orkaan Irma was van epische omvang. Dat stelde premier Mark Rutte in een persconferentie. ‘Een orkaan van deze omvang heeft zich nog maar zelden voorgedaan’, zei de minister-president. De schade op het Caribisch eiland is enorm. Sint Maarten is – net als Aruba en Curaçao – een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dit betekent dat het eiland zelf bijvoorbeeld het onderwijs en het rechtssysteem regelt. Nederland is onder meer verantwoordelijk voor de buitenlandse betrekkingen en defensie. ‘Sint Maarten is Nederlands, maar ook weer niet’, merkt NRC Handelsblad op.

Hulp

In het statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden staat dat Nederland, Sint-Maarten, Curaçao en Aruba elkaar hulp verlenen. Volgens de Volkskrant betekent dit niet dat Nederland alle kosten van de rampspoed moet betalen. ‘Eigenlijk is daar niets voor geregeld’, concludeert de krant. Maar ‘als Nederland niet bijspringt, is de kans groot dat er van wederopbouw niets terechtkomt’, stelt de Volkskrant. Op de website van Elsevier schrijft Philip van Tijn dat Nederland gezien de geschiedenis stevig moet helpen. ‘Vanuit het verleden, menslievendheid en solidariteit, maar niet als plicht of omdat we een koloniaal verleden moeten goedmaken. Want verantwoordelijk in formele zin zijn we niet voor de 38.000 inwoners van Sint-Maarten’, aldus Van Tijn. ‘Je bent een autonoom land of je bent het niet, en als je daarvoor gekozen hebt, draag je daarvan de voordelen én de nadelen. Of, zoals de Engelsen zeggen: ‘You can’t have your cake and eat it’. Als je ‘m hebt opgegeten, is-ie op’, voegt Van Tijn er aan toe.

Opkrabbelen

Tweede Kamerlid André Bosman (VVD) spreekt in Metro zijn zorgen over het bestuur van het eiland uit. ‘De regering van Sint Maarten staat niet bekend om haar goede functioneren, er is veel corruptie en de onderwereld heeft er een flinke vinger in de pap.’ Dat de communicatie na de ramp moeizaam verliep, kan de regering van Sint Maarten niet worden verweten. Bosman: ‘Ze hebben op Sint Maarten de pech gehad dat de grootste zendmast is verwoest waardoor er compleet geen communicatie mogelijk was. Vanwege de omvang van de schade kunnen ze tevens overrompeld zijn.’ Dagblad Trouw verwacht dat Sint Maarten zal opkrabbelen. ‘Allereerst is dat een opdracht voor de overheden binnen het Koninkrijk en voor de eilandbevolking zelf en hun eigen ondernemers. Al zou het eiland ook hulp mogen verwachten van de grote internationale bedrijven die hier de afgelopen jaren dik hebben verdiend aan de toeristenindustrie, zoals de cruiserederijen’, merkt de krant op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Mens en Maatschappij

Waterschapverkiezing in Capelle aan den IJssel.

Waterschapsverkiezingen

In deze lesbrief leren leerlingen meer over de waterschapsverkiezingen en wat waterschappen betekenen in hun dagelijks leven.

Bekijk

Eigentijdse sociale ongelijkheid: nieuwe inzichten of oud nieuws?

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft in een nieuw rapport getiteld ‘Eigentijdse ongelijkheid’ Nederlanders onderverdeeld in zeven klassen. Het is een nieuwe manier om te kijken naar de mate van sociale ongelijkheid in de samenleving. Het SCP heeft onderzoek gedaan naar de sociale ongelijkheid in Nederland. Als het gaat over sociale ongelijkheid, dan denken …

Eigentijdse sociale ongelijkheid: nieuwe inzichten of oud nieuws? Read More »

Bekijk

Aanpassen kinderboeken: politiek correct of inclusief?

De kinderboeken van Roald Dahl worden in Engeland aangepast. Het taalgebruik gaat op de schop. Er komen minder schadelijke stereotyperingen. Een kinderboek voor iedereen? Een populaire Britse schrijver van kinderboeken staat in het midden van de belangstelling. Misschien ben ook jij opgegroeid met de verhalen over Sjakie en de Chocoladefabriek, de Gremlins of Matilda. Kinderboeken …

Aanpassen kinderboeken: politiek correct of inclusief? Read More »

Bekijk

Verkiezingscampagne: de Eerste Kamer of de Provinciale Staten?

Binnenkort gaat Nederland naar de stembus voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Maar worden het landelijke of provinciale campagnes?    De Provinciale Statenverkiezingen van 2023 komen er weer aan. Het is het moment voor kiezers om hun stem uit te brengen en te bepalen wie de volgende vier jaar verantwoordelijk zullen zijn voor de …

Verkiezingscampagne: de Eerste Kamer of de Provinciale Staten? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.