Home » Materiaal 12+ » Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid.

Vragen vooraf

 1. Zit jij zelf op TikTok? Waarom wel of niet?
 2. Volg jij politici op TikTok? Waarom wel of niet?

Bekijk de video

Pieter Derks over TikTokkende ambtenaren 

Vragen bij de video

 1. Pieter Derks merkt op dat het volslagen hypocriet is om zo spannend te doen over TikTok (vanaf 0:37). Wat bedoelt hij daarmee, gezien de rest van de gesproken column?
 2. Iets verderop karakteriseert Pieter Derks verschillende politieke partijen in relatie tot hun TikTokgebruik. Hij gebruikt clichébeelden om de politieke partijen te karakteriseren. Wat is het mogelijke effect hiervan op de luisteraar? Leg je antwoord uit.
 3. Vanaf 1:40 vertelt Pieter Derks over de jongeren van nu en hun geschonden privacy. In hoeverre gelden zijn uitspraken over poepluiers op Facebook en kinderfeestjes op YouTube ook voor jou?
 4. Welke drie maatschappelijke kwesties snijdt Pieter Derks aan in deze zin: ‘Al was het maar omdat ik het zonde van mijn belastinggeld vind als ze op de plee naar debiele dansjes zitten te kijken terwijl er in Groningen nog toeslagenouders in verzakte woningen stikstof zitten in te ademen.’
 5. Pieter Derks zegt dat je dagelijks in de gaten wordt gehouden door miljoenen andere apps. Hoe erg vind je dat?
 6. Derks’ column eindigt met: ‘Mocht je het daarmee eens zijn, ga dan vooral naar mijn Instagramaccount en geef deze column een hartje.’ Met deze zin bedoelt Pieter Derks mogelijk niet alleen dat je naar zijn Instagramaccount moet gaan om een hartje te geven. Wat kan hij nog meer bedoelen met deze uitspraak, gezien de inhoud van zijn column?

Aan de slag

Optie 1

Schrijf een persoonlijk betoog (400 – 600 woorden) over TikTokkende ambtenaren. Bepaal vooraf je standpunt: mogen ze op TikTok of juist niet? Werk drie goede argumenten uit, gebruik hierbij voorbeelden uit je eigen leven, weerleg een tegenargument en sluit af met een slotzin die je op twee manieren kunt interpreteren.

Tip: zoek eventueel nog wat extra informatie op over (de gevaren van) TikTok.

Optie 2

Je bent gevraagd, als jongere, om het TikTokaccount van een politieke partij te beoordelen. Om die reden bekijk je in hoeverre de video’s en boodschap gericht zijn op en aantrekkelijk zijn voor jongeren. Je gaat als volgt te werk:

 1. Kies een politieke partij met een TikTokaccount.
 2. Bekijk de video’s op het account.
 3. Schrijf op wat je er goed aan vindt en wat niet.
 4. Werk je aantekeningen uit tot een grondig advies (200 – 300 woorden) aan de gekozen politieke partij. In je advies geef je aan wat je goed vindt aan hun TikTokaccount en hoe de politieke partij haar TikTokaccount voor jongeren kan verbeteren.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Build your deams uitgetypt op typemachine

Goedkope elektrische auto’s uit China

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een autofabrikant die goedkope elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.