Home » Materiaal 12+ » Oudejaarsconference van Claudia de Breij

Oudejaarsconference van Claudia de Breij

Claudia de Breij verzorgde dit jaar op oudjaarsavond de traditionele oudejaarsconference. Een cabaretier blikt in zo’n conference op humoristische en kritische wijze terug op gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Aan het einde van deze oudejaarsconference treedt de Russische balletdanseres Olga Smirnova op.

Vragen vooraf

 1. Heb je de oudejaarsconference van Claudia de Breij gezien?
 2. Wat vond jij de belangrijkste gebeurtenis van 2022? Waarom?

Bekijk de video

Oudejaarsconference van Claudia de Breij (van 1.22.25 – einde)

Vragen bij de tekst

 1. Wat zijn volgens De Breij overeenkomsten tussen Groningen en Oekraïne?
  1. Noem er drie.
  2. In hoeverre is deze vergelijking een verkeerde vergelijking? 
 2. Europa als familie spreekt tot de verbeelding volgens De Breij. Ze vergelijkt landen met leden van een familie. Daarbij redeneert ze overduidelijk vanuit stereotypen.
 1. Kies een van de genoemde vergelijkingen en leg deze uit.
 2. Bedenk zelf zo’n vergelijking voor Frankrijk, Spanje of Oostenrijk.
 3. In hoeverre is het kwalijk dat deze vergelijkingen vanuit stereotypen gemaakt worden? Leg je antwoord uit.
 4. ‘Opgelet, het luchtalarm is weer voorbij. U kunt verdergaan met uw normale, dagelijkse bezigheden. Alles komt goed.’ In dit bericht wordt een wens uitgesproken als een waarheid.
 1. Om welke zin gaat het?
 2. ‘Nee, het komt niet goed. We zullen het echt goed moeten gaan maken.’ Wat bedoelt De Breij met deze zin? 
 3. ‘Het is moeilijk roeien met je middelvinger in de lucht.’ Wat bedoelt De Breij met deze zin?
 4. Aan het eind vergezelt balletdanseres Olga Smirnova Claudia de Breij op het podium. Smirnova is gevlucht uit Rusland. In hoeverre past haar optreden bij de boodschap van Claudia de Breij over ‘Alles komt goed’? Ondersteun je antwoord met zinnen uit het lied dat De Breij zingt.

Aan de slag

 Optie 1

Tijdens de dans zingt Claudia de Breij: ‘Schoonheid duurt het langst.’ Schrijf een essay (400 – 600 woorden). Daarin bekijk en beoordeel je deze uitspraak binnen het kader van de oorlog in Oekraïne. In hoeverre ben je het ermee eens of niet?

 Optie 2

Op 3 januari 2022 verscheen in NRC een ingezonden brief. Daarin roemt Libbe Kooistra balletdanseres Olga Smirnova. Kooistra schrijft: ‘[…] Wie echter in menig beschouwing pijnlijk over het hoofd werd gezien (ook in de recensie van NRC) was de enige echte diva van de avond: Olga Smirnova. De gevluchte prima ballerina van het Bolshoi Ballet had aan het eind van de conference, in een korte solo uit het Zwanenmeer van Tchaikovsky, geen woorden nodig om het belangrijkste sentiment van 2022 uit te beelden.’

Bespreek in een groep van vier:

 • wat het belangrijkste sentiment van 2022 was, kijkend naar de oorlog in Oekraïne
 • op welke manier Olga Smirnova dit sentiment uitbeeldt
 • of Olga Smirnova erin slaagt dit sentiment met deze dans over te brengen
 • op welke manier jullie dit sentiment zouden verbeelden

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Hoe sport en media elkaar en de kijker beïnvloeden

Sport en media beïnvloeden elkaar en de kijker. De zender die de rechten heeft om bepaalde sportwedstrijden uit te zenden, heeft de touwtjes in handen. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld betalen om thuis live een wedstrijd te zien? Wie bepaalt hoe laat jouw favoriete Olympische sport op televisie uitgezonden wordt?

Bekijk

Taalachterstand bij leerlingen

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek opnieuw dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruitgaat. Ter illustratie: één op de vijf leerlingen haalt geen voldoende voor het examen Nederlands op havo en vwo.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.