Home » Materiaal 12+ » Open grenzen: verworvenheid of gevaarlijk?

Open grenzen: verworvenheid of gevaarlijk?

Overal in Europa gaan er stemmen op voor meer grenscontroles. Zijn de open grenzen van de Europese Unie gevaarlijk geworden?

Minister-president Mark Rutte moest Tweede Kamerleden van zijn eigen VVD beloven iets te doen aan de instroom van asielzoekers. Als dat gebeurt dan stemt de VVD-fractie voor een wet die gaat over de spreiding van asielzoekers over Nederland. De fractie is erg kritisch over de gedwongen spreiding van asielzoekers over het land. Beter is om de instroom van het aantal nieuwe asielzoekers te beperken. Komend jaar verwacht het ministerie van Justitie en Veiligheid meer dan 50.000 asielzoekers. De krant NRC komt ook met nieuws dat veel van deze asielzoekers zullen blijven omdat ze uit onveilige landen komen. Dan moet je denken aan landen als Syrië of Afghanistan.

Schengen

In het Schengengebied zijn geen binnengrenzen. Dat gebied bestaat uit landen die het Schengenverdrag hebben ondertekend. Grenscontroles zijn daarom verleden tijd. Europese landen mogen wel af en toe grensbewaking inzetten. Dat kan alleen als er gevaar dreigt. Meerdere Europese landen verscherpen het toezicht op eigen grenzen vanwege de oorlog in Oekraïne. Landen vrezen voor grote migratiestromen uit dat land. Sommige landen zijn bijvoorbeeld ook bang voor wapensmokkel uit Oekraïne. Vluchtelingenstromen zijn eerder ingezet als politiek drukmiddel. Vorig jaar probeerde Belarus op deze manier Polen onder druk te zetten. Europa zoekt naar oplossingen.

Rechtse regeringen

Nu er in Zweden en Italië rechtse regeringen aan de macht zijn gekomen lijkt het erop dat er steeds meer animo ontstaat voor grenscontroles. Ook Rutte heeft aan zijn fractie beloofd de instroom van asielzoekers tegen te gaan. Is het vrij verkeer van personen in een gevaar veranderd? Wat denk jij?

Downloads:

Open grenzen werkblad havo

Open grenzen werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Rutte heeft ‘heel lijstje’ om instroom te beperken, maar sluit asielstop uit

Aan de slag met Maatschappijleer

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. …

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers Read More »

Bekijk

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om in winkels of online elektronische sigaretten te verkopen met een smaakje. Inmiddels waarschuwen artsen publiekelijk voor de gevaren van vapes. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. De elektronische sigaret is op de markt gebracht om rokers van hun verslaving af …

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen? Read More »

Bekijk

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht?

De belangenorganisatie voor gevangenen stapte naar de rechter. Zij eisten dat stemgerechtigde Nederlanders in de gevangenis door middel van mobiele stembureaus kunnen stemmen op 22 november. Gevangenen mogen nu alleen door iemand anders hun stem laten uitbrengen. Dat heet een volmacht. Maar is dit voldoende? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga …

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.