Home » Materiaal 12+ » Open grenzen: verworvenheid of gevaarlijk?

Open grenzen: verworvenheid of gevaarlijk?

Overal in Europa gaan er stemmen op voor meer grenscontroles. Zijn de open grenzen van de Europese Unie gevaarlijk geworden?

Minister-president Mark Rutte moest Tweede Kamerleden van zijn eigen VVD beloven iets te doen aan de instroom van asielzoekers. Als dat gebeurt dan stemt de VVD-fractie voor een wet die gaat over de spreiding van asielzoekers over Nederland. De fractie is erg kritisch over de gedwongen spreiding van asielzoekers over het land. Beter is om de instroom van het aantal nieuwe asielzoekers te beperken. Komend jaar verwacht het ministerie van Justitie en Veiligheid meer dan 50.000 asielzoekers. De krant NRC komt ook met nieuws dat veel van deze asielzoekers zullen blijven omdat ze uit onveilige landen komen. Dan moet je denken aan landen als Syrië of Afghanistan.

Schengen

In het Schengengebied zijn geen binnengrenzen. Dat gebied bestaat uit landen die het Schengenverdrag hebben ondertekend. Grenscontroles zijn daarom verleden tijd. Europese landen mogen wel af en toe grensbewaking inzetten. Dat kan alleen als er gevaar dreigt. Meerdere Europese landen verscherpen het toezicht op eigen grenzen vanwege de oorlog in Oekraïne. Landen vrezen voor grote migratiestromen uit dat land. Sommige landen zijn bijvoorbeeld ook bang voor wapensmokkel uit Oekraïne. Vluchtelingenstromen zijn eerder ingezet als politiek drukmiddel. Vorig jaar probeerde Belarus op deze manier Polen onder druk te zetten. Europa zoekt naar oplossingen.

Rechtse regeringen

Nu er in Zweden en Italië rechtse regeringen aan de macht zijn gekomen lijkt het erop dat er steeds meer animo ontstaat voor grenscontroles. Ook Rutte heeft aan zijn fractie beloofd de instroom van asielzoekers tegen te gaan. Is het vrij verkeer van personen in een gevaar veranderd? Wat denk jij?

Downloads:

Open grenzen werkblad havo

Open grenzen werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Rutte heeft ‘heel lijstje’ om instroom te beperken, maar sluit asielstop uit

Aan de slag met Maatschappijleer

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht?

De belangenorganisatie voor gevangenen stapte naar de rechter. Zij eisten dat stemgerechtigde Nederlanders in de gevangenis door middel van mobiele stembureaus kunnen stemmen op 22 november. Gevangenen mogen nu alleen door iemand anders hun stem laten uitbrengen. Dat heet een volmacht. Maar is dit voldoende? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga …

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht? Read More »

Bekijk

Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje?

Pieter Omtzigt presenteerde deze week de kandidaat-politici voor zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Op de kandidatenlijst staan een aantal oud-politici van het CDA. Wat zegt dit over de standpunten van deze nieuwe partij? De partij van Pieter Omtzigt wordt gezien als een middenpartij. Daarmee vult NSC samen met de BoerBurgerBeweging (BBB) het gat …

Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje? Read More »

Bekijk

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak?

De snelweg A12 was dit weekend weer het toneel van een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion. In de media komen verhalen naar voren over een haast feestelijke sfeer, en vele honderden arrestaties. Zijn deze demonstraties hard nodig of laten de arrestaties vooral het voorrecht van hoogopgeleide witte Nederlanders zien? De actiegroep Extinction Rebellion (XR) is …

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.