Home » Materiaal 12+ » OneLove op het WK voetbal: symboolpolitiek of statement?

OneLove op het WK voetbal: symboolpolitiek of statement?

In de groepsfase van het WK voetbal mocht er niet worden gespeeld met de OneLove-aanvoerdersband. Kunnen sport en politiek wel samengaan? Wat denk jij?

Daags voor het wereldkampioenschap voetbal begon in Qatar werd bekent gemaakt dat er niet mag worden gespeeld met de OneLove aanvoerdersband. Diegene die de band draagt krijgt een gele kaart van de scheidsrechter. Het leidde tot een (kleine) storm van verontwaardiging. De OneLove-aanvoerdersband bestaat uit een hartje met kleuren die staan voor “ieders trots op de eigen afkomst, kleur, genderidentiteit en seksuele geaardheid.” Het is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) om te promoten dat iedereen van voetbal houdt. Discriminatie in het voetbal is nog steeds een groot probleem. De OneLove-campagne probeert dat te veranderen. In de aanloop naar het WK gaven meerdere landen aan met de OneLove-band te willen spelen.

Qatar

Het WK in Qatar is omstreden vanaf de toekenning. Het land zou geen voetbalnatie zijn. De FIFA besloot Qatar aan te wijzen als gastland voor het WK. Bij deze beslissing zou corruptie in het spel zijn geweest. De bouw van de stadions hebben aan veel arbeidsmigranten het leven gekost. Ook wordt het WK gespeeld in de wintermaanden omdat het anders te heet is in Qatar. Om die reden worden de voetbalstadions gekoeld met airconditioning. Het kabinet heeft vanwege de mensenrechtensituatie in het land besloten alleen de minister van Sport te sturen. De Koning mag Nederland niet vertegenwoordigen.

Sport en politiek?

Politieke boodschappen op sportevenementen is niet nieuw. American Football speler Colin Kapernick kwam in opspraak toen hij knielde bij het spelen van het volkslied. Sindsdien knielen sporters vaker om te protesteren tegen politiegeweld in de Verenigde Staten. Een voorbeeld van het WK is het Duitse elftal dat protesteerde tegen het verbod op de OneLove-band. Zij gingen op de foto met hun handen voor hun mond. Is sport en politiek nog wel van elkaar te scheiden? En wat weegt zwaarder; de sportieve prestatie of de politieke boodschap?

Downloads:

WK Qatar werkblad havo

WK Qatar werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Waarom er zoveel politieke statements zijn op het WK in Qatar

Bron 2: Afvaardiging regering bij kwartfinale nog onbekend, hangt af van Argentinië

Aan de slag met Mens en Maatschappij

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak?

De snelweg A12 was dit weekend weer het toneel van een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion. In de media komen verhalen naar voren over een haast feestelijke sfeer, en vele honderden arrestaties. Zijn deze demonstraties hard nodig of laten de arrestaties vooral het voorrecht van hoogopgeleide witte Nederlanders zien? De actiegroep Extinction Rebellion (XR) is …

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak? Read More »

Bekijk

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde?

De een na de andere bekende politicus geeft aan niet meer terug te keren na de verkiezingen. Vaste gezichten verdwijnen daarmee uit de Tweede Kamer – en nemen een bak aan ervaring met zich mee. Tegelijkertijd stijgen nieuwe partijen naar grote hoogte in peilingen. Staat ons land een politieke aardverschuiving te wachten? Het beloofd een …

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde? Read More »

Bekijk

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid?

De afgelopen weken kwam twee keer een verdrinking in het nieuws. In beide gevallen ging het om een kind en in beide gevallen gebeurde het in een recreatieplas. Wat de twee zaken gemeenschappelijk hebben is de niet-westerse migratieachtergrond van de kinderen. Wat is hier aan de hand? Lokale omroepen in Friesland en Noord-Brabant besteedde er …

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.