Home » Materiaal 12+ » Ombudspolitiek: oplossing of probleem?

Ombudspolitiek: oplossing of probleem?

De rechtbank in Rotterdam heeft politicus Richard de Mos en een aantal ondernemers vrijgesproken. Wanneer wordt het aannemen van donaties strafbaar? En is ombudspolitiek daarmee een oplossing of probleem?

Richard de Mos is het gezicht van de lokale politieke partij Hart voor Den Haag. Lokale politieke partijen krijgen in tegenstelling tot landelijke politieke partijen geen subsidie. Het is in Nederland toegestaan om geld te doneren aan politieke partijen, als er maar een overzicht is door wie dit gedaan wordt en om hoeveel geld het gaat. Voor lokale politieke partijen zijn donaties de belangrijkste inkomstenbron. Ze krijgen namelijk geen subsidie. De partij Hart voor Den Haag is gesteund door een aantal lokale ondernemers. Het Openbaar Ministerie vind dat deze ondernemers onder andere bevoordeeld zijn bij het verlenen van een horecavergunning. Daar is de rechter het dus niet mee eens.

Ombudspolitiek

Bij een ombudsman kun je terecht als je een klacht hebt over bijvoorbeeld de overheid. Ombudspolitiek draait er volgens De Mos om dat er samen met de burger gekeken wordt naar een oplossing. Als een inwoner ergens een klacht over heeft of er is ergens iets kapot, dan kun je politieke partij benaderen en die zorgt er dan voor dat het probleem opgelost wordt. Het maakt politiek tot iets heel erg tastbaar. In een ingezonden brief in EW Magazine legt De Mos uit dat de huidige politiek een ‘boodschappendemocratie’ is. Politici hebben een boodschap en vinden dat zij met die boodschap het gelijk aan hun kant hebben. De partij Hart voor Den Haag is bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag de grootste partij gewonnen. De ombudspolitiek van De Mos is vooral populair bij kiezers in de volkswijken die weinig vertrouwen hebben in de politiek, of al afgehaakt zijn.

“Ik loop niet alleen hard voor sponsoren, ik loop hard voor iedereen.”

Richard de Mos in de Rotterdamse rechtbank.

Grijs gebied

Het gaat in de lokale politiek vaak om hele concrete dingen. Het gevaar van ombudspolitiek volgens critici is dat burgers of ondernemers die een raadslid persoonlijk kennen dan een betere toegang hebben tot de politiek dan mensen zonder die contacten. De politieke partij die in ruil voor geld het probleem van de geldschieter oplost. Als een politieke partij op deze manier handelt, dan wordt het individueel belang boven het algemeen belang gezet, luidt de kritiek. Aan de andere kant zorgt ombudspolitiek er wel voor dat de politiek veel dichter bij de burger komt. Het zou het wantrouwen in de politiek kunnen verminderen. Maar wanneer is het aannemen van donaties gevaarlijk? Bij hoeveel geld, of hoeveel ondernemers? Wat vind jij van ombudspolitiek?

Downloads

Bronnen

Bron 1 – RTL Nieuws: Haagse oud-wethouder Richard de Mos vrijgesproken in corruptiezaak

Bron 2 – Omroep West: ‘Strafdossier Richard de Mos bevat veel en stevig bewijs’

Aan de slag met Mens en Maatschappij

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak?

De snelweg A12 was dit weekend weer het toneel van een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion. In de media komen verhalen naar voren over een haast feestelijke sfeer, en vele honderden arrestaties. Zijn deze demonstraties hard nodig of laten de arrestaties vooral het voorrecht van hoogopgeleide witte Nederlanders zien? De actiegroep Extinction Rebellion (XR) is …

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak? Read More »

Bekijk

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde?

De een na de andere bekende politicus geeft aan niet meer terug te keren na de verkiezingen. Vaste gezichten verdwijnen daarmee uit de Tweede Kamer – en nemen een bak aan ervaring met zich mee. Tegelijkertijd stijgen nieuwe partijen naar grote hoogte in peilingen. Staat ons land een politieke aardverschuiving te wachten? Het beloofd een …

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde? Read More »

Bekijk

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid?

De afgelopen weken kwam twee keer een verdrinking in het nieuws. In beide gevallen ging het om een kind en in beide gevallen gebeurde het in een recreatieplas. Wat de twee zaken gemeenschappelijk hebben is de niet-westerse migratieachtergrond van de kinderen. Wat is hier aan de hand? Lokale omroepen in Friesland en Noord-Brabant besteedde er …

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.