Home » Materiaal 12+ » Monopoly vernieuwd

Monopoly vernieuwd

In deze periode zijn bordspellen ongekend populair. Ook het bekende familiespel Monopoly wordt bij mensen regelmatig uit de kast gehaald. De makers vinden echter dat Monopoly vernieuwd moet worden, zodat het spel beter past bij deze tijd.

 

 Vragen vooraf

  1. Speel jij weleens Monopoly?
  2. Kun jij bedenken waarom het spel aan vernieuwing toe zou zijn?

 

Bekijk de video

Monopoly krijgt nieuwe Algemeen Fonds-kaartjes | NOS Jeugdjournaal

 

Vragen bij de video

  1. Waar is Monopoly bedacht?
  2. Wat leer je van Monopoly volgens een leerling?
  3. Welke van de genoemde versies van Monopoly lijkt jou het leukst? Waarom?
  4. Waarom zijn de makers aan de slag gegaan met deze vernieuwing? Noem twee redenen en geef bij elke reden een voorbeeld.
  5. Wat vind je ervan dat fans mee mogen kiezen over de tekst op de kaartjes?

 

Aan de slag

 Optie 1

Voor deze opdracht werk je in tweetallen. Ga naar Kans en Algemeen fonds – Wikipedia en bekijk de tabel met de teksten die nu op de kaartjes van Algemeen Fonds en Kans staan.

  1. Kies vijf zinnen uit die volgens jullie echt niet meer kunnen of die te moeilijk zijn.
  2. Leg uit waarom jullie deze keuze hebben gemaakt.
  3. Bedenk daarna bij elke zin een begrijpelijkere en modernere versie.
  4. Leg uit waarom jullie keuze begrijpelijker en moderner is.

 

Benieuwd naar wat de makers van Monopoly zelf hebben bedacht? Ga naar Monopoly de Algemeen Fonds-challenge – Monopoly (monopolycommunitychest.com) en breng jullie eigen stem uit. Welke kaartjes kiezen jullie?

 

Optie 2

Schrijf een korte tekst (150 – 300 woorden) waarin je je klasgenoten uitlegt dat het spelen van bordspellen leuk en leerzaam is. Geef goede redenen en voorbeelden van spellen.

Antwoorden

WK12_Monopoly vernieuwd_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Vlag van Libanon en Israël

De vlucht

Afgelopen week laaide het conflict in het Midden-Oosten verder op. Honderdduizenden Libanezen zijn op de vlucht geslagen voor de luchtaanvallen vanuit Israël. Joost Oomen verbeeldt hoe het zou zijn als er een gewelddadig conflict tussen Nederland en België zou ontstaan.

Bekijk
Andrew Tate in handboeien

De invloed van Andrew Tate

De invloed van Andrew Tate is in Australië inmiddels zo groot dat hij een onderwijscrisis veroorzaakt. Deze week werd bekend dat vrouwelijke docenten hun ontslag indienen vanwege vrouwonvriendelijk gedrag van leerlingen.

Bekijk
Letterblokjes en een loep

Het alfabet

Het alfabet bestaat uit 26 letters. Maar wie heeft de volgorde van de letters bepaald? Staan de letters lukraak achter elkaar of zit er logica achter deze volgorde?

Bekijk
Bord met tekst 'Spreekt u Nederlands?'

Paulien Cornelisse over bijzonderheden in de Nederlandse taal   

Schrijver en theatermaker Paulien Cornelisse gaf een jaar Nederlands aan de Universiteit van Sheffield in Engeland. Daar kreeg zij nieuwe inspiratie voor een boek over bijzonderheden in het Nederlands. Dit boek ‘Hèhè. Over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben’ is het Boekenweekessay en verschijnt in maart 2025 tijdens de Boekenweek.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.