Home » Materiaal 12+ » Melanoom dodelijker voor mannen met zwarte huidskleur

Melanoom dodelijker voor mannen met zwarte huidskleur

Op welke manier is biologie in het nieuws geweest? Dit keer: mannen met donkere huidskleur overlijden vaker door een melanoom dan witte mannen.

Uit een nieuwe studie blijkt dat melanomen (een agressieve vorm van huidkanker) bij zwarte mannen erg laat worden geconstateerd, waardoor dit voor hen vaker fataal is dan voor witte mannen.

Hoe kan dat? Lees het artikel en beantwoord de vragen.

Vragen

Vragen:

  1. Bij wie komen melanomen het vaakst voor?
  2. Kunnen jongeren ook deze vorm van huidkanker krijgen?
  3. Waar komen melanomen het vaakst voor op een witte huidskleur en op welke plekken bij een zwarte huidskleur?
  4. Komen melanomen ook vaker voor bij zwarte mannen? 
  5. In het artikel vertelt een arts dat het een groot probleem is dat studenten geneeskunde boeken lezen waarin vooral de witte huid wordt getoond en besproken. Waarom is dit een groot probleem?
  6. Gesprek in de klas. Hoe kan dit probleem het beste worden aangepakt?
    Ter inspiratie dit artikel over de 26-jarige medisch illustrator die beroemd werd door zijn tekening van een zwarte foetus.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

Potvissen hebben woorden en zinsdelen in eigen fonetisch alfabet

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat potvissen ‘woorden’ en ‘zinsdelen’ hebben waarmee ze hun eigen potvisalfabet kunnen opstellen. De klikgeluiden van potvissen bevatten elementen waarmee de dieren steeds nieuwe reeksen kunnen vormen. Lees hier het artikel op nieuwssite Nu.nl, bekijk de video’s en maak de vragen! Vragen 1. Noem vijf woorden die bij je opkomen bij […]

Bekijk

Koraal verbleekt over de hele wereld door opwarmende oceanen

Koraalriffen over de hele wereld verbleken dit jaar na maanden van recordbrekende oceaanhitte. Daardoor lopen verschillende koraalgebieden het risico om af te sterven. Volgens experts gaat het om de tweede grote koraalverbleking in tien jaar. Dat schrijft nieuwssite Nu.nl. Lees hier het artikel, bekijk de video’s en maak daarna de vragen. Vragen 1. Noem vijf […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.