Lockdown-cup

Omdat sportwedstrijden vanwege de coronacrisis al weken niet doorgaan, organiseren sportclubs steeds vaker hun eigen competities, hun eigen lockdown-cup. Op die manier trainen de jongeren niet voor niets en kunnen ze blijven oefenen met het spelen van wedstrijden. Vind je dit een goed idee? 

 Vragen vooraf

 1. Sport jij? Zo ja, welke sport speel je?
 2. Kun je nog gewoon sporten zoals je gewend was, of zijn er onderdelen veranderd door de coronacrisis?

Bekijk de video

Sportclubs organiseren eigen ‘lockdown-cup’ | NOS Jeugdjournaal

Vragen bij de video’s

 1. Waarom lijkt het op dit sportveld op een gewone zaterdag, terwijl het geen gewone zaterdag is?
 2. Waarom zijn lockdown-cups bedacht? Noem twee redenen.
 3. Wat vinden de jongeren van de lockdown-cup?
 4. Waarom doet de trainer alsof het een echte wedstrijd is?
 5. Wanneer kan de gewone competitie weer doorgaan?
 6. Wat vind je ervan dat:
  1. sportwedstrijden tussen jeugdteams niet mogen, terwijl jongeren wel samen op school zitten?
  2. sportclubs dit soort coronacompetities organiseren, terwijl de overheid juist wil voorkomen dat veel verschillende mensen bij elkaar gebracht worden?  

Aan de slag

 Optie 1

 Stel je voor: jouw sportclub organiseert momenteel geen lockdown-cup en geen andere sportieve activiteiten, maar jij vindt dat wel belangrijk. Je schrijft daarom een e-mail naar de directeur van de club met daarin:

 • een nette aanhef met de (verzonnen) naam van de directeur (Geachte … / Beste … )
 • twee redenen waarom je het belangrijk vindt dat er door de club iets voor jongeren wordt georganiseerd
 • een voorstel van een leuke activiteit die gemakkelijk voor jongeren te organiseren is en die veilig is
 • een nette afsluiting met jouw naam (Hoogachtend, / Met vriendelijke groet, / Hartelijke groet, )

Zoek eventueel voorbeelden op internet, met de zoektermen: ‘zakelijke e-mail voorbeeld’.

 Optie 2

 Kies een wedstrijd die je laatst gespeeld hebt (of een wedstrijd die je laatst gezien hebt). Schrijf het beste deel van de wedstrijd uit tot een spannend kort verhaal. Vertel heel precies wat er gebeurde en laat zien wat er anders was vanwege corona. Je mag je fantasie gebruiken om het verhaal spannender te maken. Gebruik 200 – 500 woorden.

Antwoorden

WK48_Coronacup_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Lentekriebels

Vorige week was De Week van de Lentekriebels. Dit is een nationale projectweek voor basisschoolleerlingen over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Hoewel dit programma niet nieuw is, was er dit jaar ineens veel ophef over de inhoud ervan.

Bekijk

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen. Hoe denk jij hierover?

Bekijk

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.