Home » Materiaal 12+ » Lichtvervuiling

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Vragen vooraf

  1. Branden er in jouw huis ’s nachts onnodig lampen? Zo ja, waar?
  2. Vind jij lichtvervuiling een probleem? Leg je antwoord uit.

Bekijk de video

Hoe we de nacht (en de sterren) verliezen – YouTube

Vragen bij de video

  1. Wat maakt het verhaal over de aardbeving in 1994 in Los Angeles duidelijk?
  2. Wat is hoogstwaarschijnlijk de aanleiding voor het maken van deze video?
  3. Verklaar het verschil tussen eerdere aannames over lichtvervuiling en de nieuwste gegevens.
  4. Wat laat het verdwenen licht in Syrië en Oekraïne zien?
  5. Wat is het grootste probleem van lichtvervuiling?
  6. Tot welk bewustzijn leidt het zien van het noorderlicht en de Melkweg?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Welk gebouw of welke plek in jouw omgeving wordt ’s nachts onnodig verlicht?

Schrijf een zakelijke e-mail van ongeveer tweehonderd woorden naar degene die verantwoordelijk is voor deze verlichting. Vraag of het mogelijk is om de verlichting ’s nachts uit te schakelen. Leg in jouw e-mail uit waarom dit belangrijk is. Gebruik daarbij de term ‘lichtvervuiling’. Kijk hier voor meer informatie over de zakelijke e-mail.

Optie 2

Van 26 mei tot en met 18 juni zijn de Thriller Weken. In deze periode worden er verschillende prijzen uitgereikt aan spannende boeken.

Schrijf een spannend verhaal van minimaal driehonderd woorden. Gebruik het volgende uitgangspunt: van de een op de andere dag besluit de regering dat er ’s nachts geen enkel licht meer mag branden.

Andere Lesopener Nederlands

Roddelkanalen op scholen

Afgelopen week werd bekend dat steeds meer scholen te maken hebben met roddelkanalen op TikTok. Op deze kanalen worden roddels gedeeld over leerlingen of docenten van de betreffende scholen.

Bekijk
Vrouwelijke trainer in de sportschool

Jongeren in de sportschool

Sporten in de sportschool is populairder dan ooit, zeker onder jongeren. Zij starten ook op steeds jongere leeftijd met trainen in de sportschool. Waar komt deze trend vandaan en in hoeverre is die verstandig of gezond te noemen?

Bekijk

Bedreiging van politici

Afgelopen zondag was Sigrid Kaag te gast bij College Tour. Tijdens het interview komen haar dochters in beeld. Zij zeggen zich zorgen te maken over de veiligheid van hun moeder. Sigrid Kaag reageert emotioneel op de uitspraken van haar dochters. Enkele dagen voor de uitzending circuleerden de beelden van dit fragment al. Veel politici spraken hun steun uit voor Sigrid Kaag.

Bekijk

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.