Home » Materiaal 12+ » Lesmateriaal Jonge Jury 2020

Lesmateriaal Jonge Jury 2020

Laat je je fantasie graag de vrije loop? Ben jij een echte avonturier of ga je liever terug in de tijd? In verhalen is alles mogelijk en stukken spannender dan wat er in het echte leven gebeurt. Welkom in de wereld van de Jonge Jury!

Doel
Het doel van de Jonge Jury is jongeren uit klas 1 t/m 3 van het voortgezet onderwijs te stimuleren om fictie, non-fictie en poëzie te lezen en actief een mening te laten vormen over de gelezen boeken.

Hoe werkt het?
De Jonge Jury werkt met modules. Hierdoor kan de docent zelf kiezen wat hij/zij wil doen. Zo kan na de startles meteen het hele boek worden gelezen en de belevingsopdrachten worden gemaakt, of wordt juist alleen een fragment gelezen en worden de theoretische vragen behandeld.

– Handleiding: Hierin staat de uitleg over de opzet van de Jonge Jury. Tevens dient deze handleiding als verantwoording met verwijzingen naar achtergrondliteratuur.
– Startles: Een eerste les waarbij de elf Leestips door de leden van het Jonge Jury Boekgenootschap geïntroduceerd worden.
– Theoretische vragen: Deze vragen kunnen bij alle boeken en fragmenten ingezet worden. De leerling kiest uit twaalf vragen vijf vragen die hij/zij zelf graag wil beantwoorden en twee vragen waarvan hij/zij denkt dat de docent deze graag beantwoord ziet.
– Belevingsopdrachten: De leerling kiest uit drie belevingsopdrachten er minimaal één. De docent beslist of de opdrachten individueel, in tweetallen of in groepjes gemaakt worden. Bij een enkele opdracht staat de groepsgrootte expliciet vermeld. Bij deze opdrachten dient het hele boek gelezen te zijn. De belevingsopdrachten gaan uit van natuurlijke differentiatie. De opdrachten zijn verschillend in moeilijkheidsgraad en gaan uit van verschillende leesstijlen. De opdrachten kunnen opgenomen worden in het fictiedossier.

De Jonge Jury is een project van Stichting Lezen, wordt uitgevoerd door Passionate Bulkboek en wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlands Letterenfonds en Gemeente Rotterdam.

Lesmateriaal Jonge Jury 2020

Docentenhandleiding Jonge Jury 2020
Jonge Jury-folder 2020

Lesmateriaal De Executie van Danielle Bakhuis
Lesmateriaal De Geur van Groen van Pamela Sharon
Lesmateriaal Door Jou Ben Ik Mij van Hinke van Abbema
Lesmateriaal Het Geheim van de Goudenregen van Chris Houtman
Lesmateriaal IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem
Lesmateriaal Match van Buddy Tegenbosch
Lesmateriaal Mijn Held de Huurmoordenaar van Coen de Kort
Lesmateriaal Room Service van Maren Stoffels
Lesmateriaal Schoolfeest van Simone Kortsmit
Lesmateriaal Stief van Manon Pauw
Lesmateriaal Wanhoop van Eva Burgers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Hoe sport en media elkaar en de kijker beïnvloeden

Sport en media beïnvloeden elkaar en de kijker. De zender die de rechten heeft om bepaalde sportwedstrijden uit te zenden, heeft de touwtjes in handen. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld betalen om thuis live een wedstrijd te zien? Wie bepaalt hoe laat jouw favoriete Olympische sport op televisie uitgezonden wordt?

Bekijk

Taalachterstand bij leerlingen

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek opnieuw dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruitgaat. Ter illustratie: één op de vijf leerlingen haalt geen voldoende voor het examen Nederlands op havo en vwo.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.