Home » Materiaal 12+ » Lentekriebels

Lentekriebels

Vorige week was De Week van de Lentekriebels. Dit is een nationale projectweek voor basisschoolleerlingen over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Hoewel dit programma niet nieuw is, was er dit jaar ineens veel ophef over de inhoud ervan.

Vragen vooraf

  1. Heb jij iets meegekregen van de ophef rond De Week van de Lentekriebels? Zo ja, wat?
  2. Heb jij op de basisschool seksuele voorlichting gehad?

Bekijk de video

Seksuele voorlichting bij kinderen: hoe jong begin je? – YouTube

Vragen bij de video

  1. Hoeveel scholen in Nederland doen mee aan De Week van de Lentekriebels?
  2. De eerste drie ouders die aan het woord komen, lijken antwoord te geven op verschillende vragen. Vul per ouder in op welke vraag hij/zij waarschijnlijk antwoord geeft.
Moeder
Vader 1
Vader 2
Antwoordschema vraag 2
  1. Hoe verklaart Elsbeth Reitzema van kenniscentrum Rutgers dat er dit jaar meer ophef is over De Week van de Lentekriebels?
  2. Waar zijn de bezorgde ouders bang voor?
  3. Elsbeth Reitzema weerlegt de zorgen van ouders op twee verschillende manieren. Welke?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Er is dit jaar veel nepnieuws verspreid over De Week van de Lentekriebels. Zoek online naar een betrouwbare bron waarin beschreven wordt welke onjuiste berichten er over deze projectweek verschenen zijn. Lees dit artikel goed.

Schrijf nu een korte overtuigende tekst (200 woorden) over het schadelijke effect van nepnieuws. Bedenk vooraf een standpunt en een argument. Gebruik De Week van de Lentekriebels als voorbeeld.

Optie 2

De Week van de Lentekriebels gaat over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. In groep 3 en 4 gaat het dan onder andere over verliefdheid.

Maak in tweetallen een poster voor het klaslokaal van groep 3 en 4. Met de poster informeren jullie zes- en zevenjarigen over verliefdheid. Gebruik passende tekstjes en plaatjes en zorg dat jullie poster aansprekend is voor de doelgroep.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk
Reizigers stappen in trein

Geweld in het OV

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.