Home » Materiaal 12+ » Lentekriebels

Lentekriebels

Vorige week was De Week van de Lentekriebels. Dit is een nationale projectweek voor basisschoolleerlingen over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Hoewel dit programma niet nieuw is, was er dit jaar ineens veel ophef over de inhoud ervan.

Vragen vooraf

  1. Heb jij iets meegekregen van de ophef rond De Week van de Lentekriebels? Zo ja, wat?
  2. Heb jij op de basisschool seksuele voorlichting gehad?

Bekijk de video

Seksuele voorlichting bij kinderen: hoe jong begin je? – YouTube

Vragen bij de video

  1. Hoeveel scholen in Nederland doen mee aan De Week van de Lentekriebels?
  2. De eerste drie ouders die aan het woord komen, lijken antwoord te geven op verschillende vragen. Vul per ouder in op welke vraag hij/zij waarschijnlijk antwoord geeft.
Moeder
Vader 1
Vader 2
Antwoordschema vraag 2
  1. Hoe verklaart Elsbeth Reitzema van kenniscentrum Rutgers dat er dit jaar meer ophef is over De Week van de Lentekriebels?
  2. Waar zijn de bezorgde ouders bang voor?
  3. Elsbeth Reitzema weerlegt de zorgen van ouders op twee verschillende manieren. Welke?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Er is dit jaar veel nepnieuws verspreid over De Week van de Lentekriebels. Zoek online naar een betrouwbare bron waarin beschreven wordt welke onjuiste berichten er over deze projectweek verschenen zijn. Lees dit artikel goed.

Schrijf nu een korte overtuigende tekst (200 woorden) over het schadelijke effect van nepnieuws. Bedenk vooraf een standpunt en een argument. Gebruik De Week van de Lentekriebels als voorbeeld.

Optie 2

De Week van de Lentekriebels gaat over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. In groep 3 en 4 gaat het dan onder andere over verliefdheid.

Maak in tweetallen een poster voor het klaslokaal van groep 3 en 4. Met de poster informeren jullie zes- en zevenjarigen over verliefdheid. Gebruik passende tekstjes en plaatjes en zorg dat jullie poster aansprekend is voor de doelgroep.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Holocaustkennis jongeren

Vorige week stonden we op 4 en 5 mei stil bij de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Uit onderzoek blijkt echter dat het slecht gesteld is met de kennis van jongeren over de Tweede Wereldoorlog. Een deel van de jongeren twijfelt zelfs of de Holocaust wel heeft plaatsgevonden.

Bekijk

Voetbalgeweld

Vorige week liep Davy Klaassen tijdens de bekerwedstrijd Feyenoord-Ajax een hoofdwond op door een aansteker die tegen zijn hoofd gegooid werd. Het gesprek over voetbalgeweld laaide op. Het blijkt voor de politie, voetbalclubs en gemeentes lastig om daar grip op te krijgen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.