Kun je altijd zijn wie je bent?

‘In de periode 2007-2014 wijzigden zo’n 80 mensen per jaar hun geslachtsregistratie, in 2015 waren dit er 770’, schrijft het SCP. De forse toename is een mogelijk gevolg van een wetswijziging. Vóór 2014 moesten burgers die de registratie van hun geslacht wilden wijzigen aan bepaalde medische eisen voldoen en langs de rechter. Deze eisen vervielen met ingang van 1 juli 2014 met de invoering van de ‘transgenderwet’. Volgens het SCP hebben transgenders veel vaker een laag inkomen en zijn minder vaak als werknemer of zelfstandige aan de slag. Mogelijke verklaringen voor hun slechtere positie zijn vooroordelen en discriminatie ten aanzien van transgenders, eerdere problemen op de arbeidsmarkt en een verminderde weerbaarheid.

Boegbeeld

Dagblad Trouw merkt op dat transgenders zich andere genderrollen eigen moeten maken dan waarin ze opgevoed zijn. ‘Dat maakt soms onzeker. Ook onbegrip en gebrek aan steun in hun familie- en vriendenkring of op het werk spelen hen parten.’ In de krant zegt transgender Remke dat iedereen een transgender van vlees en bloed moet ontmoeten. ‘Dat is de beste manier om acceptatie te bereiken’, meent Remke. Twee jaar geleden won Loiza Lamers (zie foto) als eerste transgender Holland’s Next Top Model. Ze is nu een boegbeeld voor andere transgenders. ‘Ik zocht vroeger ook een boegbeeld. Dat ik dat nu voor anderen kan zijn, vind ik mooi. Ook emotioneel. Het is een voorrecht. Dat merk ik wanneer ik berichtjes krijg van jongeren die dezelfde worsteling nu doormaken’, zegt Lamers in het Algemeen Dagblad.

Werkvloer

In de Volkskrant zegt Corine van Dun dat ze schrok van de uitkomsten van het SCP-rapport. De voorzitter van Transgender Netwerk Nederland had gehoopt dat de situatie van transgenders juist was verbeterd. ‘Sinds 2012 is er zoveel goeds gebeurd op het gebied van acceptatie. Denk aan de aandacht in televisieprogramma’s, kranten en tijdschriften. Ik dacht echt dat de positie op de arbeidsmarkt daar beter van zou worden, maar als je kijkt naar de cijfers, zie je dat niet terug op de werkvloer’, aldus Van Dun. In de Telegraaf vertelt transgender Emma over de negatieve ervaringen op haar werk. ‘Regelmatig kwamen collega’s in groepjes om me heen staan om te vragen waarom ik me zo nodig wilde laten ombouwen’, vertelt Emma. Haar baas zei dat er geen ruimte was ‘voor iemand zoals zij’. Ze werd ontslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Mens en Maatschappij

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.