Home » Materiaal 12+ » Kledingvoorschriften: noodzakelijk of discriminerend?

Kledingvoorschriften: noodzakelijk of discriminerend?

Schoolgaande meisjes in Nederland en België kregen te maken met kledingvoorschriften tijdens zomerse schooldagen. Kan en mag dit eigenlijk wel?

Het is zomers weer geweest de afgelopen week – met temperaturen ruim boven de 20 graden – en bij zomers weer past zomerse kleding. Op een school in Mechelen in België werden er vorige maand kledingcontroles gehouden. De leerlingen werden gecontroleerd en voordat zij de school binnengingen werd er door de school bepaald of de kleding wel of niet gepast was. Vooral meisjes droegen kleding die volgens de school niet door de beugel kon. En dat zorgde voor verontwaardiging in België. Vorige week waren scholen in Amersfoort, Zwolle en Roermond in het nieuws vanwege kledingvoorschriften voor meisjes.

Naveltruitjes

In dagblad Trouw komt Willy van Berlo aan het woord. Van Berlo is programmamanager seksueel geweld bij Rutgers. Dit is een organisatie waar veel kennis is over bijvoorbeeld seksualiteit. Rutgers heeft scholen opgeroepen te stoppen met het benoemen van de kledingkeuze van meisjes als ‘uitdagend’. “Daarmee geef je er een seksuele betekenis aan, waar meisjes dan verantwoordelijk voor zijn. Dat klopt niet” zegt Van Berlo in de krant. Kleding als naveltruitjes, hele korte broeken, smalle spaghettibandjes werden door verschillende scholen verboden. Volgens een van de moeders van een leerling van een school in Amersfoort is dat de omgekeerde wereld.

Victim-blaming

De stad Rotterdam heeft in 2019 al eens geprobeerd om ‘catcalling’ strafbaar te stellen. Catcalling is het ongewenst worden nagefloten, of opmerkingen krijgen over je kleding. Het gebeurt meisjes vaker dan jongens. De daders zijn dan weer vaker jongens dan meisjes. Dit probleem oplossen begint al op school. Van Berlo vindt dat je als school eventuele kledingvoorschriften voor jongens en meisjes gelijk moet maken. Daar mogen dan ook geen teksten bij zitten die victim-blaming aanwakkeren, schrijft de krant Trouw. En in het geval van seksueel overschrijdend gedrag? Richt je dan tot jongens die zich misdragen, zegt Van Berlo, “Zij zijn daar verantwoordelijk voor.”

Tropisch weer

Mogen scholen aangeven wat wel en niet kan? Mogen scholen kledingvoorschriften kunnen aankondigen met tropisch weer? Welke oplossingen zijn nog meer mogelijk? Wat denk jij?

Downloads:

kledingvoorschriften werkblad havo

kledingvoorschriften werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: School vraagt leerlingen zich minder bloot te kleden

Bron 2: Lezers over bloot bij scholieren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Maatschappijleer

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht?

De belangenorganisatie voor gevangenen stapte naar de rechter. Zij eisten dat stemgerechtigde Nederlanders in de gevangenis door middel van mobiele stembureaus kunnen stemmen op 22 november. Gevangenen mogen nu alleen door iemand anders hun stem laten uitbrengen. Dat heet een volmacht. Maar is dit voldoende? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga …

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht? Read More »

Bekijk

Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje?

Pieter Omtzigt presenteerde deze week de kandidaat-politici voor zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Op de kandidatenlijst staan een aantal oud-politici van het CDA. Wat zegt dit over de standpunten van deze nieuwe partij? De partij van Pieter Omtzigt wordt gezien als een middenpartij. Daarmee vult NSC samen met de BoerBurgerBeweging (BBB) het gat …

Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje? Read More »

Bekijk

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak?

De snelweg A12 was dit weekend weer het toneel van een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion. In de media komen verhalen naar voren over een haast feestelijke sfeer, en vele honderden arrestaties. Zijn deze demonstraties hard nodig of laten de arrestaties vooral het voorrecht van hoogopgeleide witte Nederlanders zien? De actiegroep Extinction Rebellion (XR) is …

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.