Home » Materiaal 12+ » Kinderarbeid of onschuldig vermaak?

Kinderarbeid of onschuldig vermaak?

‘Los van het feit dat ik Mini Miss of Mini Mister-verkiezingen persoonlijk zeer ongepast en geen goed idee vind, is de wetgeving duidelijk’, zegt de Belgische minister van Werk Kris Peeters in de Standaard. ‘Dit is kinderarbeid. En dat is verboden.’ In België mogen jongeren onder de 15 jaar niet werken. De deelnemers aan de Mini Missverkiezingen zijn tussen de 6 en 10 jaar. Daarnaast mogen omstandigheden geen schadelijke effecten hebben op het welzijn van het kind. Volgens de Belgische sociale inspectie heeft een Mini Missverkiezing mogelijk een schadelijke impact op een hele brede groep kinderen door een bepaald schoonheidsideaal te promoten. ‘Het uiterlijk is een gegeven waarop een kind zo goed als geen controle heeft. Dat maakt een schoonheidswedstrijd anders dan een talentenshow of sportwedstrijd voor kinderen’, concludeert de sociale inspectie.

Prinsessen

Daar is de organisator van de Mini Missverkiezingen het niet mee eens. ‘We doen niets anders dan een schoolfeest op de gemiddelde Vlaamse school. Het is bedoeld als ontspannende dag voor de meisjes, maar mensen hebben daar een verkeerd beeld van’, zegt Darline Devos in verschillende Belgische media. Ze wil de arbeidsinspectie vragen om een uitzondering te maken zodat Devos de tweehonderd kandidaatjes niet teleur hoeft te stellen. In Nederland vond de eerste missverkiezing voor kinderen al in 2013 plaats. De Nederlandse organisatie hanteert strenge regels. ‘De meisjes van vier tot zeven jaar mogen geen make-up dragen. Hooguit wat glitters. Spraytan en neptanden zijn verboden. Een prinsessenjurk en een gekapte coupe vind ik voldoende opsmuk voor kinderen’, stelt organisator Tessa Pander in de Telegraaf. ‘Taferelen uit de tv-serie Toddlers and Tiaras kun je kinderen niet aandoen. Dan stel je een kind eigenlijk tentoon.’

Uitvoering

In Nederland mogen kinderen onder de 13 jaar nog niet werken. Op de website van de inspectie staat dat kinderen toestemming van de Inspectie SZW nodig hebben als zij meedoen aan een uitvoering. Deze toestemming komt in de vorm van een ontheffing op het verbod op kinderarbeid. In een aantal gevallen hoeft er geen ontheffing aangevraagd te worden, bijvoorbeeld voor de jaarlijkse uitvoering van de muziek- of balletschool of wanneer de uitvoering bijvoorbeeld plaatsvindt in het buurthuis of bij een braderie. In andere gevallen moet er bij de inspectie om toestemming gevraagd worden, dus mogelijk ook voor een Nederlandse Mini Missverkiezing. De Belgische autoriteiten blijven voorlopig bij het standpunt dat een Mini Missverkiezing kinderarbeid is.

Aan de slag met Maatschappijleer

Jongeren op fatbikes

Fatbikes: begrenzen of verbieden?

Lesopener bij de actualiteit over fatbikes. Moet het gebruik van de fatbike worden begrensd of helemaal verboden worden?

Bekijk
Politie bij Palestina-protesten

Politieoptreden: waar ligt de grens?

Lesopener bij de actualiteit over het politieoptreden bij demonstraties op universiteiten. Waar ligt de grens van het politieoptreden?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.