Kernwapens

Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is de dreiging van een kernoorlog ook weer actueel. De geschiedenis van de kernwapens begon tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien hebben verschillende landen het tegen elkaar opgenomen in een nucleaire wapenwedloop.

Vragen vooraf

  1. Wat weet jij van kernwapens?
  2. Waarom dreigt Poetin met kernwapens volgens jou?

Bekijk de video

(253) Moeten we bang zijn voor kernwapens? – YouTube

Vragen bij de video

  1. Maak een tijdlijn van de verschillende nucleaire dreigingen in de geschiedenis van de mensheid. Zet minstens vijf gebeurtenissen op jouw tijdlijn.
  2. Wat maakt een kernbom, en een waterstofbom in het bijzonder, zo veel gevaarlijker dan een normale bom?
  3. Wat zijn de directe en indirecte gevolgen van een atoombom?
  4. Leg uit wat de ‘Balance of terror’ inhoudt.
  5. Einstein zei: “Ik weet niet met welke wapens de Derde Wereldoorlog wordt uitgevochten, maar de Vierde Wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen”. Bedenk een eigen variant op dit citaat waarmee je dezelfde betekenis overbrengt.
  6. Ben jij bang dat Poetin kernwapens gaat gebruiken? Licht je antwoord toe.

Aan de slag

Optie 1

Doe onderzoek naar de aanwezigheid van kernwapens in Nederland en schrijf hierover een ingezonden brief voor een landelijke of regionale krant. Maak duidelijk wat jouw mening is over de aanwezigheid van kernwapens en ondersteun deze met argumenten. Ga daarbij ook in op de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Gebruik tussen de 150 en 200 woorden. Klik hier voor meer informatie over een ingezonden brief.

Optie 2

In de geschiedenis zijn er twee keer kernwapens gebruikt in een oorlogssituatie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Amerikanen de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki aangevallen met een atoombom. Verdiep je in de vernietigende werking van deze twee atoombommen en maak vervolgens een mindmap over de gevolgen van het gebruik van kernwapens. Schrijf op basis van deze mindmap een gedicht over jouw gevoel of mening. Je bent niet gebonden aan regels, maar als je dat juist fijn vindt, dan kun je een sonnet schrijven. Klik hier voor meer informatie over het sonnet.

Antwoorden

WK11_Kernwapens_antwoorden

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Demonstratie Wappie

Campagne tegen polarisatie

De Stichting Ideële Reclame (SIRE) heeft onlangs een nieuwe campagne over polarisatie gelanceerd. De slogan luidt: verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt. Maar heeft een dergelijke campagne nut?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.