Juicekanalen

Juicekanalen brengen de laatste roddels vaak als eerste. Deze kanalen zijn inmiddels zo invloedrijk dat ze de nieuwe vorm van roddeljournalistiek worden genoemd. Maar juicekanalen gaan minder zorgvuldig te werk dan traditionele media en kunnen daardoor gevaarlijk zijn.

Vragen vooraf

  1. Wat vind jij van juicekanalen?
  2. Volg jij een juicekanaal? Waarom wel/niet?

Bekijk de video

Juicekanalen zijn steeds machtiger: ‘Je kunt er weinig tegen doen’ – EenVandaag (avrotros.nl)

Vragen bij de video

  1. Geef in eigen woorden een definitie van een juicekanaal.
  2. Noem twee verschillen tussen de werkwijze van juicekanalen en traditioneel journalistiek media?
  3. Mogen juicekanalen alles beweren? Licht je antwoord toe.
  4. Wat is het verdienmodel van een juicekanaal?
  5. Het spionnenleger van Yvonne Coldeweijer krijgt niet alleen extra roddels, maar levert ook roddels aan. Zou jij lid willen worden van dit spionnenleger? Waarom wel/niet?
  6. Wat is het streisandeffect?

Aan de slag

Optie 1

Houd met de hele klas een Lagerhuisdebat over de volgende stelling:

“Juicekanalen schenden de wet op privacy en moeten door de overheid aan banden gelegd worden.”

Verdeel de klas in voor- en tegenstanders van deze stelling. Bereid je voor op het debat door gedurende vijftien minuten argumenten bij jouw standpunt te zoeken. Houd nu het Lagerhuisdebat.

Optie 2

Juicekanalen hebben de afgelopen maanden een belangrijke rol gespeeld in het maatschappelijke debat over grensoverschrijdend gedrag, maar daarbij is wel vaak de privacy van BN’ers geschonden.

Schrijf een beschouwing die de lezer laat nadenken over de vraag hoe ver de nieuwe online roddeljournalistiek mag gaan. Gebruik tussen de vijfhonderd en zeshonderd woorden. Klik hier voor meer informatie over de beschouwing.

Antwoorden

WK8_Juicekanalen_antwoorden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen. Hoe denk jij hierover?

Bekijk

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Pieter Derks vertelt wat hij hiervan vindt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.