Home » Materiaal 12+ » Holocaustkennis jongeren

Holocaustkennis jongeren

Vorige week stonden we op 4 en 5 mei stil bij de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Uit onderzoek blijkt echter dat het slecht gesteld is met de kennis van jongeren over de Tweede Wereldoorlog. Een deel van de jongeren twijfelt zelfs of de Holocaust wel heeft plaatsgevonden.

Vragen vooraf

  1. Heb jij op 4 en/of 5 mei stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog? Zo ja, hoe?
  2. Wat weet jij over de Holocaust? Zoek zo nodig informatie op.

Bekijk de video

Zorgen om Holocaustkennis jongeren: ‘Ik heb echt geen idee wat dat is’ – YouTube

Vragen bij de video

  1. In de eerste minuten van de video wordt aan jongeren gevraagd wat zij van de Tweede Wereldoorlog weten. Verbaas jij je over de antwoorden? Waarom wel/niet?
  2. Een aantal jongeren uit de video vindt het vak geschiedenis niet van toegevoegde waarde. Vind jij het vak belangrijk? Onderbouw jouw antwoord met een argument.
  3. Geschiedenisdocent Hendrik Atze van Doezum vindt het belangrijk dat leerlingen plekken bezoeken die met de Holocaust te maken hebben. Welk argument geeft hij daarvoor.
  4. Welke drie redenen geeft Hendrik Atze van Doezum voor de gebrekkige kennis van jongeren over de Tweede Wereldoorlog?
  5. Zou jij met school Kamp Westerbork of het Anne Frank Huis willen bezoeken? Waarom wel/niet?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Geschiedenisdocent Hendrik Atze van Doezum vindt het belangrijk om plekken als het Anne Frank Huis en Kamp Westerbork te bezoeken. Stel, jij gaat met jouw klas een van deze twee plekken bezoeken. Maak in tweetallen een les waarmee je de klas op een interactieve manier voorbereidt op dit bezoek. Je mag zelf kiezen welke plek jullie bezoeken. Haal eventueel inspiratie uit de volgende video’s:

Tiener vol verbazing in Achterhuis: ‘Wat is dit?!’ – YouTube

Kamp Westerbork maakt indruk op scholieren: ‘Hoe heeft dit kunnen gebeuren?!’ – YouTube

Optie 2

Elk jaar houdt een jongere tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei een voordracht op de Dam. De voordracht van dit jaar vind je hier. Lees de voordracht van Loewana Weiss en omschrijf in maximaal 25 woorden waar deze over gaat.

Schrijf nu een eigen voordracht over jouw gedachtes en gevoelens bij de Tweede Wereldoorlog. Gebruik maximaal 250 woorden.

Andere Lesopener Nederlands

Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

In Hoorn staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld is echter omstreden door de wandaden van Coen tijdens de zeventiende eeuw. Kan zijn standbeeld blijven staan of moet het verdwijnen?

Bekijk
Herdenking Navalny

Overlijden van Aleksej Navalny

Vorige week overleed oppositieleider Aleksej Navalny op 47-jarige leeftijd onder verdachte omstandigheden in een Russisch strafkamp. Er is wereldwijd geschokt gereageerd op het nieuws.

Bekijk
Kinderen spelen basketbal

Gymleraren lopen risico op gehoorschade

Door onder andere stuiterende ballen en schreeuwende leerlingen kan het geluid tijdens gymlessen oplopen tot wel 90 decibel. Daardoor lopen gymleraren het risico op gehoorschade.

Bekijk

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.