Home » Materiaal 12+ » Het recht op abortus: open debat of polarisatie?

Het recht op abortus: open debat of polarisatie?

Het recht op abortus staat in het middelpunt van de belangstelling. Luisteren we naar elkaar of is het debat gepolariseerd?

 

In de Verenigde Staten is het debat over het recht op abortus ernstig gepolariseerd. Conservatieve en progressieve Amerikanen staan lijnrecht tegenover elkaar. En het Amerikaanse Hooggerechtshof lijkt de lont in het kruitvat te gaan aansteken. Er is namelijk een document van het Hof gelekt naar de Amerikaanse media. In dat document komt naar voren hoe alle rechters van het Hof precies kijken naar het recht op abortus. En met zes conservatieve rechters en maar drie progressieve rechters lijkt het erop dat het recht op abortus in de VS op losse schroeven komt te staan. Een belangrijke uitspraak van het Hooggerechtshof uit 1973 wordt misschien teruggedraaid. Die uitspraak geeft Amerikaanse vrouwen het recht om te kiezen voor een abortus als zij zwanger zijn geworden.

Solidariteit

Het gelekte document was de aanleiding om ook in Nederland te gaan demonstreren. De NRC deed verslag van een demonstratie op de Dam in Amsterdam en kopte veelzeggend: ‘Dat we het er wéér over moeten hebben’. De beroemde leus van feministen uit de jaren zeventig – ‘baas in eigen buik’ – stond in koeienletters op veel blote buiken van demonstranten. In Nederland is het recht op het afbreken van een ongewenste zwangerschap inmiddels vastgelegd in de wet. De Tweede Kamer heeft niet lang geleden deze wet nog aangepast. Vrouwen hoeven niet langer meer vijf dagen verplicht te wachten, de bedenktijd wordt afgeschaft. Partijen als Forum voor Democratie, de SGP, DENK en de ChristenUnie stemden tegen. Abortus staat nog wel in het Wetboek van Strafrecht. Een uitzondering is gemaakt tot wanneer er een abortus mag plaatsvinden, na 24 weken is het nog steeds strafbaar.

Verharding

Er zijn signalen dat het debat in Nederland over abortus aan het verharden is. Er wordt veel gedemonstreerd door prolife-activisten bij abortusklinieken. Kamerleden krijgen plastic foetussen in de brievenbus. Op die manier proberen activisten Kamerleden duidelijk te maken dat een foetus al best heel erg op een mensje lijkt. Tegenstanders van het recht op abortus in Nederland willen juist dat de rechten van het ongeboren kind beter worden beschermd. En dat die belangrijker worden dan het recht van een vrouw om een zwangerschap te stoppen. De strijd tussen voor- en tegenstanders verhardt ook in Nederland. Kunnen zij nog wel naar elkaars standpunten luisteren? Wat denk jij?

Downloads:

Abortus werkblad havo

Abortus werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Onrust onder voorstanders van abortus in Nederland door debat in VS

Bron 2: Bijbel verbrand bij protest voor abortus Amsterdam

Bron 3: ‘Dolle Mina’ Ida (74) bij protest voor recht op abortus: ‘Ook hier blijven opletten’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Mens en Maatschappij

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak?

De snelweg A12 was dit weekend weer het toneel van een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion. In de media komen verhalen naar voren over een haast feestelijke sfeer, en vele honderden arrestaties. Zijn deze demonstraties hard nodig of laten de arrestaties vooral het voorrecht van hoogopgeleide witte Nederlanders zien? De actiegroep Extinction Rebellion (XR) is …

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak? Read More »

Bekijk

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde?

De een na de andere bekende politicus geeft aan niet meer terug te keren na de verkiezingen. Vaste gezichten verdwijnen daarmee uit de Tweede Kamer – en nemen een bak aan ervaring met zich mee. Tegelijkertijd stijgen nieuwe partijen naar grote hoogte in peilingen. Staat ons land een politieke aardverschuiving te wachten? Het beloofd een …

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde? Read More »

Bekijk

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid?

De afgelopen weken kwam twee keer een verdrinking in het nieuws. In beide gevallen ging het om een kind en in beide gevallen gebeurde het in een recreatieplas. Wat de twee zaken gemeenschappelijk hebben is de niet-westerse migratieachtergrond van de kinderen. Wat is hier aan de hand? Lokale omroepen in Friesland en Noord-Brabant besteedde er …

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.