Home » Materiaal 12+ » Hebben werkgevers vooroordelen?

Hebben werkgevers vooroordelen?

‘Eén van de eerste vragen die ik kreeg bij het sollicitatiegesprek voor mijn eerste baan was: je bent toch niet van plan om zwanger te worden?’, vertelt de 33-jarige Rosanne Fontaine in Het Parool. Als ze later toch zwanger wordt wil het bedrijf haar contract niet verlengen. ‘Ze zeiden letterlijk: “Door je zwangerschap willen we niet met je verder.” Helaas stond dat niet op papier.’ Het College voor de Rechten van de Mensen maakte onlangs bekend dat 43 procent van de werkende zwangere vrouwen met discriminatie te maken heeft. Het College vindt dat de overheid moet erkennen dat dit een maatschappelijk probleem is. Onlangs opende het College het meldpunt zwangerschapsdiscriminatie. Binnen twee weken kwamen er al ruim 550 meldingen binnen, vooral van vrouwen met een tijdelijk of flexibel contract.

Verlenging

Ongeveer een kwart van de vrouwen gaf bij het College aan dat zij door haar zwangerschap of moederschap is benadeeld bij arbeidsvoorwaarden waaronder het mislopen van promotie, salarisverhogingen, een interne opleiding of urenuitbreiding. In de Volkskrant legt hoogleraar Evert Verhulp uit dat een werkgever bij een aflopend contract geen reden hoeft op te geven waarom het contract niet verlengd wordt. ‘Ook als een werkgever wel een reden geeft, bijvoorbeeld dat de vrouw niet in het team past, is het mogelijk dat de zwangerschap de echte reden is. Maar dat is dan niet te bewijzen, tenzij de leidinggevende in datzelfde gesprek over de zwangerschap begint. Dat mag niet. De wet is daar duidelijk over: omdat alleen vrouwen zwanger kunnen worden, valt zwangerschap onder de wettelijke bescherming tegen discriminatie op grond van geslacht.’

Stress

‘Zwangerschap is geen ziekte. Bovendien worden steeds meer zorgtaken verdeeld. Het idee dat vrouwen dat allemaal moeten doen, doet vaders enorm tekort. Het is ook niet waar dat vrouwen standaard minder gaan werken na de geboorte van hun kind’, zegt Antia Wiersma van het kennisinstituut Atria in Het Parool. In Trouw noemt minister Lodewijk Asscher zwangerschapsdiscriminatie onacceptabel. ‘Zwanger zijn moet vooral leuk zijn en dus geen onnodige spanningen opleveren voor de moeder. Vooral geen stress of ze haar baan misschien kwijtraakt of haar contract nog wel verlengd wordt en of ze in de toekomst nog wel promotie kan maken. En bij sollicitaties mag een dikke buik natuurlijk nooit een reden zijn om iemand af te wijzen. Dat doen goede en moderne werkgevers niet.’

Aan de slag met Maatschappijleer

Politie bij Palestina-protesten

Politieoptreden: waar ligt de grens?

Lesopener bij de actualiteit over het politieoptreden bij demonstraties op universiteiten. Waar ligt de grens van het politieoptreden?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.