Home » Materiaal 12+ » Godsdienstvrijheid of gelijke kledingregels voor iedereen?

Godsdienstvrijheid of gelijke kledingregels voor iedereen?

In het kabinetsvoorstel is het dragen van gezichtsbedekkende kleding zoals boerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen niet langer toegestaan in onderwijs- en zorginstellingen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer. Wie het gezicht op locaties waar dat verboden is toch bedekt, kan een boete krijgen van maximaal 405 euro. Volgens het kabinet is het wel toegestaan om gezichtsbedekkende kleding te dragen die nodig is voor de uitoefening van een beroep of sport, ter bescherming, of bij deelname aan feestelijke en culturele activiteiten. Dit is ook toegestaan bij zorginstellingen in privévertrekken zoals slaap- en verblijfsruimten. ‘Het verbod staat los van religie. Wat we willen bereiken, is dat mensen elkaar in bepaalde situaties, zoals in de dienstverlening, in de ogen kunnen kijken’, zegt premier Rutte in dagblad Trouw. Naar schatting dragen enkele honderden vrouwen in Nederland een boerka of nikab.

Symboolpolitiek

Professor Liesbeth Moors benadrukt in het Algemeen dagblad dat er nauwelijks gevallen bekend zijn van vrouwen met een gezichtssluier die deze hebben gebruikt om criminele handelingen te verrichten. ‘Dit verbod is symboolpolitiek’, zegt Moors. ‘Tramchauffeurs hebben meer last van gewelddadige passagiers, dan van het kleine aantal vrouwen met een gezichtssluier dat weleens de tram neemt. Het is natuurlijk makkelijker om een verbod op gezichtssluiers in te voeren, dan om geweld tegen chauffeurs aan te pakken.’ Een groep vrouwen met nikab woonde het debat in de Tweede Kamer bij. Karima Rahmani was één van hen. ‘Mannen in pak bepalen nu wat ik morgen mag dragen. Dát noem ik onderdrukking. Er wordt me nu door de Tweede Kamer verboden te zijn wie ik wil zijn’, stelt Rahmani in NRC Handelsblad. Ze begrijpt wel dat mensen zich ongemakkelijk kunnen voelen als zij alleen maar haar ogen kunnen zien, maar Rahmani vindt dat geen reden om de boerka en de nikab te verbieden. ‘Kent u iemand die door een nikabdragende vrouw is aangevallen?’

Algeheel verbod

In de Tweede Kamer zijn D66, GroenLinks en DENK tegen het boerkaverbod. VVD, PvdA, CDA en SP zijn sowieso voor het kabinetsvoorstel. ‘Het geeft mensen een gevoel van onveiligheid als je niet weet wie je tegenover je hebt. Om die reden is het verbod een langgekoesterde wens’, laat VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani aan BNR Nieuwsradio weten. De VVD wil, net als de PVV en VNL, het liefst een algeheel boerkaverbod zoals in Frankrijk. Het is nog onduidelijk of er in de Eerste Kamer ook een meerderheid voor het verbod is.

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.