Home » Materiaal 12+ » Gezichtsherkenning en AI

Gezichtsherkenning en AI

In de talkshow Op1 sprak techondernemer Alexander Klöpping over de gevolgen van gezichtsherkenning door Artificial Intelligence (AI) voor onze samenleving. Hoe ontwrichtend is deze gezichtsherkenningssoftware?

Vragen vooraf

  1. Gebruik jij gezichtsherkenning voor het ontgrendelen van je telefoon of andere apparaten? Waarom wel of niet?
  2. Wanneer is gezichtsherkenning gevaarlijk, denk je?

Bekijk de video

Bekijk de eerste zeven minuten van: OP1 – Alexander Klopping – Je gezicht is nu van ons

Vragen bij de video

  1. Wat doet Clearview.ai?
  2. In de Amerikaanse intro worden voordelen genoemd van het gebruik van gezichtsherkenningssoftware. Welke twee voordelen zijn dat?
  3. Alexander Klöpping noemt gezichtsherkenning de engste vorm van AI. Hij geeft hierbij verschillende voorbeelden, zoals de creep in de hoek van een café of een ruzie in een treincoupé. Wat is steeds de kern van zijn voorbeelden?
  4. Met welke twee doelen is Alexander Klöpping als gast uitgenodigd voor deze talkshow, denk je? Leg je antwoord uit.
  5. Facebook en Google hebben ook geëxperimenteerd met gezichtsherkenningstechnologie, maar deze bedrijven hebben niks uitgebracht. Welke reden zouden die bedrijven ervoor kunnen hebben, denk je?
  6. Welk advies zou Alexander Klöpping aan de overheid geven als het gaat om gezichtsherkenningssoftware?

Aan de slag

Optie 1

In de video zegt Alexander Klöpping: ‘Het zou het weefsel van onze samenleving veranderen als je niet meer de basis hebt om anoniem te zijn.’

Brainstorm eerst over de betekenis van deze zin. Schrijf vervolgens een essay (400 – 600 woorden) waarin deze zin centraal staat. Schrijf genuanceerd en vanuit verschillende perspectieven. Vergeet ook jouw visie op het recht op anonimiteit in de samenleving niet. Heb je hulp nodig bij het schrijven van een essay, kijk dan op deze website voor vijf tips.

Optie 2

Schrijf een kort toekomstverhaal (400 – 600 woorden) waarin je een Nederland schetst dat volledig wordt gedomineerd door gezichtsherkenningssoftware. Je kiest zelf de hoofdpersoon, de locaties en de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Gebruik de (in de video gegeven) voorbeelden uit China als inspiratiebron.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Robot als stemacteur

AI vervangt stemacteur

Stemacteur Diederik Ebbinge is vervangen door een stem die is gemaakt door kunstmatige intelligentie (AI).

Bekijk
Countrymuziek

Beyoncé maakt countrynummer

Beyoncé heeft onlangs een countryalbum uitgebracht. Met de single Texas Hold ‘em behaalde ze als eerste zwarte vrouw een eerste plaats in de Amerikaanse countryhitlijst.

Bekijk
Sulawisi

Nikkelwinning op Sulawesi

In Indonesië wordt op grote schaal nikkel gewonnen. Dat levert het land veel geld op, maar aan de andere kant is de milieuschade door de winning van nikkel groot. Vooral het Indonesische eiland Sulawesi betaalt de prijs.

Bekijk
Vriendengroep generatie Z

Generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.