Home » Materiaal 12+ » Gedragsverandering voor een beter klimaat

Gedragsverandering voor een beter klimaat

Van 1 tot 12 november vindt de 26ste klimaattop plaats in Glasgow. Tijdens deze klimaattop proberen deelnemende landen afspraken te maken om klimaatverandering tegen te gaan. Ook in Nederland is er werk aan de winkel. We zouden bijvoorbeeld heel wat duurzamer kunnen consumeren.

Vragen vooraf

  1. Welke verwachtingen heb jij van de klimaattop in Glasgow?
  2. Doe jij zelf iets om duurzamer te leven? Zo ja, wat?

Bekijk de video

Waarom we het zo moeilijk vinden ons gedrag aan te passen voor een beter klimaat – EenVandaag (avrotros.nl)

Vragen bij de video

  1. Waarom koopt styliste Tineke van Ravenswaaij tweedehands spullen?
  2. Beschrijf het verschil tussen de kringloopwinkel uit de jaren tachtig en de huidige kringloopwinkel.
  3. Klimaatverandering gaat gepaard met gedragsverandering. Maar mensen hebben moeite met het gegeven ‘minder’? Leidt uit het verhaal van lector Reint Jan Renes af hoe dat komt.
  4. Welke aanpak moet de overheid volgens Reint Jan Renen hanteren om de burger duurzamer te laten consumeren?
  5. Ook in de meubelindustrie valt winst te behalen. Wat zou er moeten veranderen volgens Machteld Rijnten?
  6. Waarom vinden we het zo moeilijk om ons gedrag aan te passen voor een beter klimaat? Noem op basis van het filmpje drie redenen.

Aan de slag

Optie 1

Werk in een groep van drie of vier. Bedenk samen een challenge om ‘fast food’, ‘fast fashion’ of ‘fast furniture’ tegen te gaan. Zet het volgende over jullie challenge op papier: de naam, het doel, de uitvoering (wat moeten mensen precies doen?), de doelgroep en de duur.

Presenteer jullie uitgewerkte challenge aan de klas en kies als klas aan welke challenge jullie je verbinden.

Optie 2

Greta Thunberg is een bekende activist die vaak heeft gesproken op klimaatbijeenkomsten. Stel dat jij komende week als vertegenwoordiger van de jongeren mag spreken op de klimaattop in Glasgow, welke speech zou jij dan geven?

Schrijf deze speech uit en gebruik daarvoor ongeveer 500 woorden. Bekijk ter inspiratie eventueel een filmpje van een speech van Greta Thunberg (bijvoorbeeld: Greta Thunberg’s Full Keynote Speech at Youth4Climate Pre-COP26 | Doha Debates – Bing video).

Optie 3

Werk in tweetallen. Als voorstander van de circulaire economie willen jullie de voordelen van de kringloopwinkel breder onder de aandacht brengen. Maak op een pakkende, aantrekkelijke wijze reclame voor een kringloopwinkel bij jullie in de buurt en benoem daarbij zowel de voordelen voor de consument als voor het milieu. Jullie zijn vrij om zelf de vorm te kiezen; jullie kunnen bijvoorbeeld een video opnemen, maar jullie mogen ook een poster voor een abri ontwerpen.

Antwoorden

WK45_Gedragsverandering voor een beter klimaat_antwoorden

 

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.