Home » Materiaal 12+ » Examenweken

Examenweken

Vorige week startten de eindexamens voor vmbo, havo en vwo, altijd een spannende periode voor de eindexamenleerlingen. Vorig jaar gingen de eindexamens niet door vanwege corona en ook dit jaar zijn er allerlei aanpassingen. Gelukkig is ook veel hetzelfde.

 

Vragen vooraf

  1. In welke ruimte maken de examenleerlingen op jouw school hun examens? Kun je daar goed je examen maken, denk je?
  2. Zijn de examens op jouw school dit jaar op een andere locatie? Heeft dat effect op het maken van het examen, denk je? Waarom?

 

Bekijk de video

 

Vragen bij de video

  1. Een leerling in de video heeft het over een corona-achterstand. Hoe is die volgens haar ontstaan? Noem twee oorzaken.
  2. Waarom is het logisch dat er bij de klachtenlijn van het LAKS over het vak Nederlands veel meer klachten binnenkomen dan over het vak Frans?
  3. Wat gebeurt er als je als examenkandidaat naar de klachtenlijn van het LAKS belt? Noem vier stappen in logische volgorde.
  4. Als jij in je examenjaar zit en een klacht hebt over een examen, zou je dan de klachtenlijn bellen? Waarom wel of niet?
  5. Wat vind je ervan dat moeders naar de klachtenlijn bellen? Leg je antwoord uit.

 

Aan de slag

 

Optie 1

Ga naar www.laks.nl en probeer een beeld te krijgen van de organisatie LAKS.

Schrijf een sollicitatiebrief (300-400 woorden) naar het LAKS waarin je aangeeft lid te willen worden van het bestuur. Laat zien waar je kwaliteiten liggen, geef er voorbeelden bij en vertel wat jouw ideeën zijn voor de toekomst van het onderwijs. Kijk op internet voor voorbeelden van sollicitatiebrieven.

 

Optie 2

Maak in tweetallen een nieuwe meme bij een grappige of bekende examenklacht.

 

Optie 3

The Exam | Mr. Bean Official – YouTube

Armstrong and Miller Exam Hall Sketch 1 – YouTube

Armstrong and Miller Exam Hall Sketch 2 – YouTube

Armstrong and Miller Exam Hall Sketch 3 – YouTube

 

Bekijk deze video’s. Maak in groepen van vier een video (2.00 – 3.00 minuten) van een grappige situatie tijdens een examen.

Antwoorden

WK21_Examenweken_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.