Home » Materiaal 12+ » Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde?

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde?

De een na de andere bekende politicus geeft aan niet meer terug te keren na de verkiezingen. Vaste gezichten verdwijnen daarmee uit de Tweede Kamer – en nemen een bak aan ervaring met zich mee. Tegelijkertijd stijgen nieuwe partijen naar grote hoogte in peilingen. Staat ons land een politieke aardverschuiving te wachten?

Het beloofd een spannende herfst te worden. De verkiezingscampagne gaat er een worden met heel veel nieuwe gezichten, nieuwe ideeën en zelfs nieuwe politieke partijen. Een groot onderzoeksbureau heeft daarom een aantal Nederlanders gevraagd op wie ze zouden stemmen als er vandaag verkiezingen worden gehouden. Zo’n peiling geeft een goede schatting van wat ons te wachten staat. En die peiling laat zien dat Pieter Omtzigt, met zijn nieuwe partij, de grootste kan worden met maar liefst 31 zetels.

Politieke aardverschuiving?

De politieke partijen die nu in de regering zitten – VVD, CDA, D66 en CU – staan op verlies. Het CDA, dat nu 15 zetels heeft, zou volgens de peiling 3 zetels houden. De partij van Caroline van der Plas staat op 13 zetels in de peiling. Nu zit zij alleen in de Tweede Kamer namens de BBB. De twee linkse politieke partijen PvdA en GroenLinks hebben besloten samen de verkiezingen in te gaan, onder leiding van Frans Timmermans. Zij gaan er op vooruit in de peiling. Het laat zien dat er flink wat kan gaan veranderen na de verkiezingen van 22 november.

„Pieter Omtzigt spreekt door zijn vasthoudende manier van politiek bedrijven veel kiezers aan.”

Politicoloog Simon Otjes in het NRC Handelsblad.

Uittocht van ervaring

Mark Rutte heeft aangegeven niet te willen terugkeren in de politiek. De hele zomer regent het nieuwsberichten over vertrekkende politici. Minister van Financiën Sigrid Kaag van D66 en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra van het CDA Vertrekken ook. Dit weekend kwam het nieuws dat het langstzittende Kamerlid Kees van der Staaij van de SGP. Hij zat 25 jaar in de Tweede Kamer. De teller staat daarmee op 34 van de 150 Kamerleden die niet terug willen komen na de verkiezingen.

De eerste peilingen beloven vuurwerk. De komende weken gaan belangrijk worden. Er zijn veel nieuwe politici en partijen die graag willen speeddaten met de Nederlandse bevolking. Is er een match?

Downloads

Bronnen

Bron 1 – NOS: Politieke aardverschuiving in peiling: Omtzigt virtueel op 31 zetels, CDA op 3

Aan de slag met Maatschappijleer

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. …

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers Read More »

Bekijk

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om in winkels of online elektronische sigaretten te verkopen met een smaakje. Inmiddels waarschuwen artsen publiekelijk voor de gevaren van vapes. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. De elektronische sigaret is op de markt gebracht om rokers van hun verslaving af …

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen? Read More »

Bekijk

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht?

De belangenorganisatie voor gevangenen stapte naar de rechter. Zij eisten dat stemgerechtigde Nederlanders in de gevangenis door middel van mobiele stembureaus kunnen stemmen op 22 november. Gevangenen mogen nu alleen door iemand anders hun stem laten uitbrengen. Dat heet een volmacht. Maar is dit voldoende? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga …

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.