Demonstreren tegen zwarte piet: (on)mogelijk?

Bij een demonstratie tegen zwarte piet koos de burgemeester voor het inperken van het demonstratierecht omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Was dit juist?

De discussie over welke kleur zwarte piet moet hebben speelt al jaren. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) voert sinds 2011 actie voor het veranderen van de kleur van Zwarte Piet. Dit doen ze met succes; het uiterlijk van zwarte piet is in de loop der jaren steeds minder zwart geworden. Veel Nederlandse gemeentes en nationale media zijn overgegaan op roetveegpiet. De zwart geschminkte ‘oude’ zwarte pieten zou te veel lijken op een blackface karikatuur. Dit wordt als racistisch gezien door KOZP.

Demonstraties

De actiegroep gebruikt voornamelijk demonstraties om hun standpunt onder de aandacht te brengen. Vaak zijn die demonstraties tegelijkertijd als de sinterklaasintocht. Afgelopen weekend zou er een demonstratie zijn tijdens de sinterklaasintocht in Staphorst. De KOZP-demonstranten zouden een speciale ruimte krijgen waar zij zouden kunnen demonstreren. Om de veiligheid te waarborgen is er door de burgemeester besloten cameratoezicht te plaatsen. Ook waren er meerdere politieagenten en eenheden van de Mobiele Eenheid aanwezig. Tegenstanders hebben met succes voorkomen dat KOZP-demonstranten Staphorst bereikten. Auto’s met daarin demonstranten en waarnemers van Amnesty International zijn tegengehouden en belaagd. Zo werd er vuurwerk afgestoken en werden er eieren gegooid.

Burgemeester

De burgemeester van Staphorst besloot de demonstratie te verbieden. Hij kon de veiligheid van de demonstranten niet garanderen. Er is veel kritiek gekomen op deze beslissing. Het demonstratierecht is namelijk een grondrecht. De politie en de burgemeester hebben daarom onderzoeken afgekondigd. Ze gaan hun eigen handelen onder de loep nemen. Vind jij dat de burgemeester juist gehandeld heeft?

Downloads:

Zwarte Piet werkblad havo

Zwarte Piet werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Amnesty doet aangifte van bedreiging en vernieling rond Sint-intocht Staphorst

Bron 2: Fel debat tussen Simons (BIJ1) en minister Yeşilgöz over geweld bij zwartepietprotest

Aan de slag met Mens en Maatschappij

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.