Home » Materiaal 12+ » Demonstreren tegen zwarte piet: (on)mogelijk?

Demonstreren tegen zwarte piet: (on)mogelijk?

Bij een demonstratie tegen zwarte piet koos de burgemeester voor het inperken van het demonstratierecht omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Was dit juist?

De discussie over welke kleur zwarte piet moet hebben speelt al jaren. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) voert sinds 2011 actie voor het veranderen van de kleur van Zwarte Piet. Dit doen ze met succes; het uiterlijk van zwarte piet is in de loop der jaren steeds minder zwart geworden. Veel Nederlandse gemeentes en nationale media zijn overgegaan op roetveegpiet. De zwart geschminkte ‘oude’ zwarte pieten zou te veel lijken op een blackface karikatuur. Dit wordt als racistisch gezien door KOZP.

Demonstraties

De actiegroep gebruikt voornamelijk demonstraties om hun standpunt onder de aandacht te brengen. Vaak zijn die demonstraties tegelijkertijd als de sinterklaasintocht. Afgelopen weekend zou er een demonstratie zijn tijdens de sinterklaasintocht in Staphorst. De KOZP-demonstranten zouden een speciale ruimte krijgen waar zij zouden kunnen demonstreren. Om de veiligheid te waarborgen is er door de burgemeester besloten cameratoezicht te plaatsen. Ook waren er meerdere politieagenten en eenheden van de Mobiele Eenheid aanwezig. Tegenstanders hebben met succes voorkomen dat KOZP-demonstranten Staphorst bereikten. Auto’s met daarin demonstranten en waarnemers van Amnesty International zijn tegengehouden en belaagd. Zo werd er vuurwerk afgestoken en werden er eieren gegooid.

Burgemeester

De burgemeester van Staphorst besloot de demonstratie te verbieden. Hij kon de veiligheid van de demonstranten niet garanderen. Er is veel kritiek gekomen op deze beslissing. Het demonstratierecht is namelijk een grondrecht. De politie en de burgemeester hebben daarom onderzoeken afgekondigd. Ze gaan hun eigen handelen onder de loep nemen. Vind jij dat de burgemeester juist gehandeld heeft?

Downloads:

Zwarte Piet werkblad havo

Zwarte Piet werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Amnesty doet aangifte van bedreiging en vernieling rond Sint-intocht Staphorst

Bron 2: Fel debat tussen Simons (BIJ1) en minister Yeşilgöz over geweld bij zwartepietprotest

Aan de slag met Maatschappijleer

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. …

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers Read More »

Bekijk

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om in winkels of online elektronische sigaretten te verkopen met een smaakje. Inmiddels waarschuwen artsen publiekelijk voor de gevaren van vapes. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. De elektronische sigaret is op de markt gebracht om rokers van hun verslaving af …

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen? Read More »

Bekijk

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht?

De belangenorganisatie voor gevangenen stapte naar de rechter. Zij eisten dat stemgerechtigde Nederlanders in de gevangenis door middel van mobiele stembureaus kunnen stemmen op 22 november. Gevangenen mogen nu alleen door iemand anders hun stem laten uitbrengen. Dat heet een volmacht. Maar is dit voldoende? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga …

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.