Demonstreren tegen zwarte piet: (on)mogelijk?

Bij een demonstratie tegen zwarte piet koos de burgemeester voor het inperken van het demonstratierecht omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Was dit juist?

De discussie over welke kleur zwarte piet moet hebben speelt al jaren. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) voert sinds 2011 actie voor het veranderen van de kleur van Zwarte Piet. Dit doen ze met succes; het uiterlijk van zwarte piet is in de loop der jaren steeds minder zwart geworden. Veel Nederlandse gemeentes en nationale media zijn overgegaan op roetveegpiet. De zwart geschminkte ‘oude’ zwarte pieten zou te veel lijken op een blackface karikatuur. Dit wordt als racistisch gezien door KOZP.

Demonstraties

De actiegroep gebruikt voornamelijk demonstraties om hun standpunt onder de aandacht te brengen. Vaak zijn die demonstraties tegelijkertijd als de sinterklaasintocht. Afgelopen weekend zou er een demonstratie zijn tijdens de sinterklaasintocht in Staphorst. De KOZP-demonstranten zouden een speciale ruimte krijgen waar zij zouden kunnen demonstreren. Om de veiligheid te waarborgen is er door de burgemeester besloten cameratoezicht te plaatsen. Ook waren er meerdere politieagenten en eenheden van de Mobiele Eenheid aanwezig. Tegenstanders hebben met succes voorkomen dat KOZP-demonstranten Staphorst bereikten. Auto’s met daarin demonstranten en waarnemers van Amnesty International zijn tegengehouden en belaagd. Zo werd er vuurwerk afgestoken en werden er eieren gegooid.

Burgemeester

De burgemeester van Staphorst besloot de demonstratie te verbieden. Hij kon de veiligheid van de demonstranten niet garanderen. Er is veel kritiek gekomen op deze beslissing. Het demonstratierecht is namelijk een grondrecht. De politie en de burgemeester hebben daarom onderzoeken afgekondigd. Ze gaan hun eigen handelen onder de loep nemen. Vind jij dat de burgemeester juist gehandeld heeft?

Downloads:

Zwarte Piet werkblad havo

Zwarte Piet werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Amnesty doet aangifte van bedreiging en vernieling rond Sint-intocht Staphorst

Bron 2: Fel debat tussen Simons (BIJ1) en minister Yeşilgöz over geweld bij zwartepietprotest

Aan de slag met Mens en Maatschappij

Waterschapverkiezing in Capelle aan den IJssel.

Waterschapsverkiezingen

In deze lesbrief leren leerlingen meer over de waterschapsverkiezingen en wat waterschappen betekenen in hun dagelijks leven.

Bekijk

Eigentijdse sociale ongelijkheid: nieuwe inzichten of oud nieuws?

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft in een nieuw rapport getiteld ‘Eigentijdse ongelijkheid’ Nederlanders onderverdeeld in zeven klassen. Het is een nieuwe manier om te kijken naar de mate van sociale ongelijkheid in de samenleving. Het SCP heeft onderzoek gedaan naar de sociale ongelijkheid in Nederland. Als het gaat over sociale ongelijkheid, dan denken …

Eigentijdse sociale ongelijkheid: nieuwe inzichten of oud nieuws? Read More »

Bekijk

Aanpassen kinderboeken: politiek correct of inclusief?

De kinderboeken van Roald Dahl worden in Engeland aangepast. Het taalgebruik gaat op de schop. Er komen minder schadelijke stereotyperingen. Een kinderboek voor iedereen? Een populaire Britse schrijver van kinderboeken staat in het midden van de belangstelling. Misschien ben ook jij opgegroeid met de verhalen over Sjakie en de Chocoladefabriek, de Gremlins of Matilda. Kinderboeken …

Aanpassen kinderboeken: politiek correct of inclusief? Read More »

Bekijk

Verkiezingscampagne: de Eerste Kamer of de Provinciale Staten?

Binnenkort gaat Nederland naar de stembus voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Maar worden het landelijke of provinciale campagnes?    De Provinciale Statenverkiezingen van 2023 komen er weer aan. Het is het moment voor kiezers om hun stem uit te brengen en te bepalen wie de volgende vier jaar verantwoordelijk zullen zijn voor de …

Verkiezingscampagne: de Eerste Kamer of de Provinciale Staten? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.