Home » Materiaal 12+ » De Week van het Vergeten Kind

De Week van het Vergeten Kind

Afgelopen week was het de Week van Het Vergeten Kind. De organisatie Het Vergeten Kind zet zich in voor kinderen en jongeren die opgroeien in een onveilige of instabiele thuissituatie. In de Week van Het Vergeten Kind 2023 was er speciale aandacht voor jongeren die achttien worden, omdat dan de zorg in veel gevallen stopt.

Vragen vooraf

 1. Heb je het reclamespotje gezien van de Week van Het Vergeten Kind?
 2. Moet er meer aandacht komen voor kinderen en jongeren die opgroeien in moeilijke thuissituaties?

Beluister het fragment

Van 2:10 – 11:30 minuten: NPO Radio 1 – Vroeg! Week van Het Vergeten Kind

Vragen bij het fragment

 1. Ervaringsdeskundige Moësha Maddi valt soms even stil als ze in het begin haar verhaal vertelt. Waarom gebeurt dat, denk je?
 2. Nicoline den Ouden vertelt dat er altijd geprobeerd wordt om een kind thuis te laten wonen. Soms kan er echter geen oplossing gevonden worden. Dan beslist een rechter of een kind thuis kan blijven wonen of niet. Wat vind je daarvan?
 3. Nicoline den Ouden spreekt over opgroeien in een ‘ander thuis’? Welke drie voorbeelden van zo’n ander thuis noemt zij?
 4. Waarom is er extra aandacht voor jongeren die wonen op groepen?
 5. ‘Als je in de Jeugdzorg opgroeit, sta je met 10-0 achter,’ zegt Nicoline den Ouden (8:15 – 8.25). Wat bedoelt zij met deze uitspraak in de context van haar verhaal?

Aan de slag

Optie 1

Er is de afgelopen maanden veel aandacht geweest voor Het Vergeten Kind. 3FM Serious Request haalde geld op voor Het Vergeten Kind en afgelopen week was het de Week van Het Vergeten Kind.

 • Hoe belangrijk vind jij deze acties? Bespreek je antwoord met een klasgenoot.
 • Bekijk nu deze video van Het Vergeten Kind.
 • Vorm daarna een groep van vier. Bedenk samen een actie die jullie op school zouden kunnen opzetten om meer aandacht te vragen voor Het Vergeten Kind. Wat vinden jullie daarbij belangrijk? Bekijk hier eens enkele tips.
 • Werk je eerste plannen kort uit en bespreek ze in de klas. Welk plan is het leukst en het best uitvoerbaar? Waarom?

Tip: Voer de beste plannen ook uit!

Optie 2

Schrijf een gedicht waarin je jouw gedachten verwoordt als je nadenkt over het onderwerp van deze lesopener. Denk je na over iets wat je zelf hebt meegemaakt, denk je juist aan een vriend of vriendin met een lastige thuissituatie, of probeer je je voor te stellen hoe het is als je op je achttiende ineens verplicht op eigen benen moet staan?

Werk je gedicht uit als poëzieposter op A3 (met passende illustraties). Maak het geheel zoals jij het wilt. Er zijn geen regels.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag met Nederlands

Reizigers stappen in trein

Geweld in het OV

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Bekijk
Robot als stemacteur

AI vervangt stemacteur

Stemacteur Diederik Ebbinge is vervangen door een stem die is gemaakt door kunstmatige intelligentie (AI).

Bekijk
Countrymuziek

Beyoncé maakt countrynummer

Beyoncé heeft onlangs een countryalbum uitgebracht. Met de single Texas Hold ‘em behaalde ze als eerste zwarte vrouw een eerste plaats in de Amerikaanse countryhitlijst.

Bekijk
Sulawisi

Nikkelwinning op Sulawesi

In Indonesië wordt op grote schaal nikkel gewonnen. Dat levert het land veel geld op, maar aan de andere kant is de milieuschade door de winning van nikkel groot. Vooral het Indonesische eiland Sulawesi betaalt de prijs.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.