De Week van het Vergeten Kind

Afgelopen week was het de Week van Het Vergeten Kind. De organisatie Het Vergeten Kind zet zich in voor kinderen en jongeren die opgroeien in een onveilige of instabiele thuissituatie. In de Week van Het Vergeten Kind 2023 was er speciale aandacht voor jongeren die achttien worden, omdat dan de zorg in veel gevallen stopt.

Vragen vooraf

 1. Heb je het reclamespotje gezien van de Week van Het Vergeten Kind?
 2. Moet er meer aandacht komen voor kinderen en jongeren die opgroeien in moeilijke thuissituaties?

Beluister het fragment

Van 2:10 – 11:30 minuten: NPO Radio 1 – Vroeg! Week van Het Vergeten Kind

Vragen bij het fragment

 1. Ervaringsdeskundige Moësha Maddi valt soms even stil als ze in het begin haar verhaal vertelt. Waarom gebeurt dat, denk je?
 2. Nicoline den Ouden vertelt dat er altijd geprobeerd wordt om een kind thuis te laten wonen. Soms kan er echter geen oplossing gevonden worden. Dan beslist een rechter of een kind thuis kan blijven wonen of niet. Wat vind je daarvan?
 3. Nicoline den Ouden spreekt over opgroeien in een ‘ander thuis’? Welke drie voorbeelden van zo’n ander thuis noemt zij?
 4. Waarom is er extra aandacht voor jongeren die wonen op groepen?
 5. ‘Als je in de Jeugdzorg opgroeit, sta je met 10-0 achter,’ zegt Nicoline den Ouden (8:15 – 8.25). Wat bedoelt zij met deze uitspraak in de context van haar verhaal?

Aan de slag

Optie 1

Er is de afgelopen maanden veel aandacht geweest voor Het Vergeten Kind. 3FM Serious Request haalde geld op voor Het Vergeten Kind en afgelopen week was het de Week van Het Vergeten Kind.

 • Hoe belangrijk vind jij deze acties? Bespreek je antwoord met een klasgenoot.
 • Bekijk nu deze video van Het Vergeten Kind.
 • Vorm daarna een groep van vier. Bedenk samen een actie die jullie op school zouden kunnen opzetten om meer aandacht te vragen voor Het Vergeten Kind. Wat vinden jullie daarbij belangrijk? Bekijk hier eens enkele tips.
 • Werk je eerste plannen kort uit en bespreek ze in de klas. Welk plan is het leukst en het best uitvoerbaar? Waarom?

Tip: Voer de beste plannen ook uit!

Optie 2

Schrijf een gedicht waarin je jouw gedachten verwoordt als je nadenkt over het onderwerp van deze lesopener. Denk je na over iets wat je zelf hebt meegemaakt, denk je juist aan een vriend of vriendin met een lastige thuissituatie, of probeer je je voor te stellen hoe het is als je op je achttiende ineens verplicht op eigen benen moet staan?

Werk je gedicht uit als poëzieposter op A3 (met passende illustraties). Maak het geheel zoals jij het wilt. Er zijn geen regels.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag met Nederlands

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen. Hoe denk jij hierover?

Bekijk

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Pieter Derks vertelt wat hij hiervan vindt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.