De roast van Baudet

Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, liep vorige week boos de tv-studio van Eva Jinek uit, nadat hij werd geroast door Martijn Koning. In de media is er begrip voor de actie van Baudet: volgens bekend en onbekend Nederland ging de cabaretier veel te ver.

Vragen vooraf

  1. Weet jij wat een roast is? Zo ja, houd jij van deze vorm van humor?
  2. Wat heb jij meegekregen van de bewuste uitzending van Jinek?

Bekijk de video’s

Baudet stapt op tijdens de bijdrage van Martijn Koning bij Jinek | NOS

‘Uiteindelijk heeft Baudet hier voordeel mee: het sterkt hem in zijn strijd tegen de media’ – EenVandaag (avrotros.nl)

Vragen bij de video’s

  1. Geef een omschrijving van een roast.
  2. Hoe typeert framingsexpert Lars Duursma de roast door Martijn Koning?
  3. Vind jij deze roast grensoverschrijdend? Onderbouw je antwoord met twee uitspraken van Koning.
  4. Grensoverschrijdend of niet, vind jij het terecht dat Baudet wegliep tijdens de uitzending? En hoe verhoudt dit zich tot Baudets uitspraak dat je in Nederland alles en iedereen moet kunnen bespotten?
  5. Is een ‘persoonlijke aanval’ of karaktermoord op politici (zoals Baudet, Timmermans of Roemer) geoorloofd wat jou betreft? Waarom wel/niet?
  6. Volgens sommigen is het voorval bij Jinek koren op de molen van Baudet. Leg uit hoe het voorval hem helpt in zijn strijd tegen de media.

Aan de slag

Optie 1

Martijn Koning heeft gereageerd op de ophef rond zijn roast. Lees het volgende interview met hem:

Martijn Koning over ‘roast’ Baudet: ‘Pleuris brak uit na de uitzending’ | Deze verhalen mag je niet missen | AD.nl

Schrijf een brief aan Martijn Koning waarin je reageert op zijn roast én de uitspraken die hij daarover doet in het interview. Gebruik ongeveer 400 woorden.

Optie 2

Bekijk de volgende video.

Zijn er nieuwe grenzen voor humor?: ‘Voor mij is er geen grens’ | CAFÉ HENDRIKS & GENEE – Bing video

De comedians in deze video vinden dat je in principe overal een grap over moet kunnen maken. Tegelijkertijd vielen ontzettend veel mensen over de roast door Martijn Koning. Hoe verhoudt humor zich tot belediging en rascisme? Schrijf hierover een beschouwing van ongeveer 400 woorden en gebruik voorbeelden uit de roast van Baudet.

Antwoorden

WK11_De roast van Baudet_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Pieter Derks vertelt wat hij hiervan vindt.

Bekijk

Moeilijke taal tijdens verkiezingen

Veel mensen vinden de taal die gebruikt wordt bij verkiezingen moeilijk. Soms wordt de drempel om te gaan stemmen daardoor te hoog. Er is een digitaal hulpmiddel ontwikkeld om dit probleem aan te pakken. Hoe werkt dit digitale hulpmiddel, Steffie genaamd, precies?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.