Home » Materiaal 12+ » De roast van Baudet

De roast van Baudet

Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, liep vorige week boos de tv-studio van Eva Jinek uit, nadat hij werd geroast door Martijn Koning. In de media is er begrip voor de actie van Baudet: volgens bekend en onbekend Nederland ging de cabaretier veel te ver.

Vragen vooraf

  1. Weet jij wat een roast is? Zo ja, houd jij van deze vorm van humor?
  2. Wat heb jij meegekregen van de bewuste uitzending van Jinek?

Bekijk de video’s

Baudet stapt op tijdens de bijdrage van Martijn Koning bij Jinek | NOS

‘Uiteindelijk heeft Baudet hier voordeel mee: het sterkt hem in zijn strijd tegen de media’ – EenVandaag (avrotros.nl)

Vragen bij de video’s

  1. Geef een omschrijving van een roast.
  2. Hoe typeert framingsexpert Lars Duursma de roast door Martijn Koning?
  3. Vind jij deze roast grensoverschrijdend? Onderbouw je antwoord met twee uitspraken van Koning.
  4. Grensoverschrijdend of niet, vind jij het terecht dat Baudet wegliep tijdens de uitzending? En hoe verhoudt dit zich tot Baudets uitspraak dat je in Nederland alles en iedereen moet kunnen bespotten?
  5. Is een ‘persoonlijke aanval’ of karaktermoord op politici (zoals Baudet, Timmermans of Roemer) geoorloofd wat jou betreft? Waarom wel/niet?
  6. Volgens sommigen is het voorval bij Jinek koren op de molen van Baudet. Leg uit hoe het voorval hem helpt in zijn strijd tegen de media.

Aan de slag

Optie 1

Martijn Koning heeft gereageerd op de ophef rond zijn roast. Lees het volgende interview met hem:

Martijn Koning over ‘roast’ Baudet: ‘Pleuris brak uit na de uitzending’ | Deze verhalen mag je niet missen | AD.nl

Schrijf een brief aan Martijn Koning waarin je reageert op zijn roast én de uitspraken die hij daarover doet in het interview. Gebruik ongeveer 400 woorden.

Optie 2

Bekijk de volgende video.

Zijn er nieuwe grenzen voor humor?: ‘Voor mij is er geen grens’ | CAFÉ HENDRIKS & GENEE – Bing video

De comedians in deze video vinden dat je in principe overal een grap over moet kunnen maken. Tegelijkertijd vielen ontzettend veel mensen over de roast door Martijn Koning. Hoe verhoudt humor zich tot belediging en rascisme? Schrijf hierover een beschouwing van ongeveer 400 woorden en gebruik voorbeelden uit de roast van Baudet.

Antwoorden

WK11_De roast van Baudet_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

In Hoorn staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld is echter omstreden door de wandaden van Coen tijdens de zeventiende eeuw. Kan zijn standbeeld blijven staan of moet het verdwijnen?

Bekijk
Herdenking Navalny

Overlijden van Aleksej Navalny

Vorige week overleed oppositieleider Aleksej Navalny op 47-jarige leeftijd onder verdachte omstandigheden in een Russisch strafkamp. Er is wereldwijd geschokt gereageerd op het nieuws.

Bekijk
Kinderen spelen basketbal

Gymleraren lopen risico op gehoorschade

Door onder andere stuiterende ballen en schreeuwende leerlingen kan het geluid tijdens gymlessen oplopen tot wel 90 decibel. Daardoor lopen gymleraren het risico op gehoorschade.

Bekijk

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.