Home » Materiaal 12+ » De middelbare scholen gaan weer open

De middelbare scholen gaan weer open

Vanaf 2 juni gaan de deuren van de middelbare scholen weer open. De anderhalvemeterschool school zal er wel heel anders uitzien dan je gewend bent. Wat zijn de nieuwe regels?

Vragen vooraf

 1. Heb jij zin om weer naar school te gaan?
 2. Wat heb jij het meest gemist aan school? En wat het minst?

Bekijk de video

Dit is jouw school vanaf 2 JUNO l De waarheid over de anderhalvemeterschool

Vragen bij de video

 1. Onderstaand schema gaat over de regels van de anderhalvemeterschool. Neem het schema over en omschrijf de regel.
Onderwerp Regel
Fiets
Kluisjes
Desinfecterende handgel
Lokaaldeur
Tafels
Plek in het lokaal
Docent
Pauze
Schoolkantine
Schoolplein
 1. In het filmpje hoor je verschillende meningen voorbij komen van scholieren. Neem onderstaande zinnen over en vul ze aan.
  1. Ik vind het wel/niet goed dat de klassen opgesplitst worden, want …
  2. Ik vind het wel/niet goed dat praktische vakken doorgaan, want …
 2. Pieter Lossie van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) vindt het belangrijk dat scholieren de laatste paar weken van het schooljaar weer naar school gaan. Wat zijn zijn argumenten?
 3. Ben jij het wel of niet met Pieter van het LAKS eens? Leg je antwoord uit.

Aan de slag

 1. Maak een poster om medeleerlingen op de vijf belangrijkste regels binnen school te wijzen. Formuleer de regels kort en bondig, gebruik plaatjes en zorg voor een duidelijke opmaak.
 2. Het is duidelijk dat een lesweek op de anderhalvemeterschool er anders uit zal zien dan een normale lesweek. Hoe ziet jouw ideale lesweek op de anderhalvemeterschool eruit? Stel je lesrooster zelf samen en houd daarbij rekening met de regels.
 3. Nu de scholen stapsgewijs teruggaan naar de oude situatie, wil jij misschien ook wel iets behouden uit de coronaperiode. Schrijf een zakelijke brief aan de directeur van jouw school. Benoem daarin wat jou goed is bevallen aan het afstandsonderwijs en hoe dat een plek zou moeten krijgen in het onderwijs van de toekomst.
 4. Is er een docent die jou tijdens de afgelopen coronaperiode extra ondersteund heeft of heel goede videolessen heeft gegeven? Stuur een e-mail naar deze docent waarin je hem of haar daarvoor bedankt of complimenteert.

Antwoorden

Wk21_de middelbare scholen gaan weer open_antwoorden

 

Andere Lesopener Nederlands

Robot als stemacteur

AI vervangt stemacteur

Stemacteur Diederik Ebbinge is vervangen door een stem die is gemaakt door kunstmatige intelligentie (AI).

Bekijk
Countrymuziek

Beyoncé maakt countrynummer

Beyoncé heeft onlangs een countryalbum uitgebracht. Met de single Texas Hold ‘em behaalde ze als eerste zwarte vrouw een eerste plaats in de Amerikaanse countryhitlijst.

Bekijk
Sulawisi

Nikkelwinning op Sulawesi

In Indonesië wordt op grote schaal nikkel gewonnen. Dat levert het land veel geld op, maar aan de andere kant is de milieuschade door de winning van nikkel groot. Vooral het Indonesische eiland Sulawesi betaalt de prijs.

Bekijk
Vriendengroep generatie Z

Generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.