Home » Materiaal 12+ » De BoerBurgerBeweging: proteststem of een blijvertje?

De BoerBurgerBeweging: proteststem of een blijvertje?

In een klap is de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste politieke partij in de provinciale staten geworden. Een verklaring wordt gezocht bij de onvrede van Nederlanders over het kabinet. Hoe nu verder?

Nederland heeft gekozen. De Provinciale Statenverkiezingen van vorige week zijn overduidelijk gewonnen door BBB – de nieuwe partij van Caroline van der Plas. In sommige provincies komt de partij met meer dan dertig procent van de stemmen als grootste fractie in de Provinciale Staten terecht. Ook in Den Haag gaat deze verkiezingsuitslag voor opschudding zorgen. Natuurlijk zullen de coalitiepartijen kijken naar de uitslag in de provincies. BBB heeft in de Tweede Kamer slechts een zetel. Caroline van de Plas heeft daarmee weinig invloed op wetgeving die in de Tweede Kamer wordt gemaakt. Maar omdat de Provinciale Staten de Eerste Kamer gaat kiezen, zal Mark Rutte met zijn kabinet wel met haar om te tafel moeten. De Eerste Kamer wordt gekozen in mei, en het lijkt er op dat BBB met zeventien zetels ook daar de grootste partij gaat worden.

Stikstof

Een belangrijke oorzaak voor de winst van BBB is de onvrede over het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren. Veel Nederlanders buiten de Randstad vinden dat het kabinet te weinig gedaan heeft voor hen. Veel voorzieningen als buslijnen, scholen en ziekenhuizen zijn verdwenen op het platteland in de afgelopen jaren. Daar zijn mensen boos over. Een andere reden voor de winst van BBB is stikstof. Veel boeren zijn boos omdat het kabinet de uitstoot van stikstof flink omlaag wil brengen. Dat moet omdat de natuur erg te lijden heeft onder stikstof. Vorige kabinetten hebben te weinig gedaan aan de stikstofuitstoot. Daarom is er nu geen ruimte meer voor nieuwe vergunningen om bijvoorbeeld huizen te bouwen. Omdat boeren met koeien, varkens en kippen relatief veel stikstof uitstoten, wordt er ook hier door het kabinet naar een oplossing gezocht. Boeren zijn daar boos over en hebben veel sympathie gekregen van Nederlanders.

„Er zullen keuzes gemaakt moeten worden. Je kunt niet zeggen: ik ga geen stikstofbeleid voeren, maar ik wil wel huizen bouwen. Nu weer op de rem trappen of het uitstellen, dat kan niet, ook in juridische zin niet. Die luxe hebben we niet meer. Zo erg hebben we het laten gebeuren in Nederland. Dat is een hele zure conclusie.”

Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) als reactie op de winst van BBB.

Hoe nu verder?

Het stikstofprobleem moet worden opgelost in de provincies. Daar wordt beleid gemaakt over bijvoorbeeld het natuurbeheer. Een mogelijke optie is het verplicht uitkopen van boeren. Dan moet de boer stoppen, maar krijgt wel een grote zak geld van de overheid. BBB is hier tegenstander van. Het is dus afwachten of BBB gaat meebesturen in de verschillende provincies. Samen met een grote winst van BBB in de Eerste Kamer zorgt dit voor flinke politieke onzekerheid de komende maanden.

Downloads

Bronnen

Bron 1 – NOS: BBB overal de grootste: hoe gaat het nu verder in de provincies?

Bron 2 – NOS: Wat als alleen de jonge mensen gestemd hadden?

Bron 3 – RTL Nieuws: Dit betekent de winst van BBB voor het stikstofbeleid.

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.