Home » Materiaal 12+ » Coronatoegangsbewijs

Coronatoegangsbewijs

Afgelopen zaterdag verviel een groot deel van de huidige coronamaatregelen: op scholen hoef je het mondmasker niet meer te dragen en ook 1,5 meter afstand houden is niet meer verplicht. Aan de andere kant is nu wel het coronatoegangsbewijs ingevoerd. Om bijvoorbeeld horeca, theater, bioscopen of evenementen te bezoeken moet je een geldig coronatoegangsbewijs kunnen tonen.

 

 Vragen vooraf

  1. Wat weet jij over het coronatoegangsbewijs?
  2. Welke plekken bezoek jij waar je een coronatoegangsbewijs moet laten zien?

 

Bekijk de video


Pieter Derks over de overheid en het coronatoegangsbewijs

 

 Vragen bij de video 

  1. Wat is de omgekeerde vertrouwenscurve?
  1. Waarom is volgens Pieter Derks de coronapas een voorbeeld van inconsistent overheidsbeleid?
  1. Volgens Pieter Derks drijft het coronatoegangsbewijs op ons vertrouwen. Waarop zouden we volgens hem moeten kunnen vertrouwen? Noem vier elementen. 
  1. Wat bedoelt Pieter Derks met de op een na laatste zin: ‘Niks dan respect dus voor vier op de tien Nederlanders.’? Leg je antwoord uit.
  1. Pieter Derks poneert: ‘Tot nu toe is de rode draad in het coronabeleid het ontbreken van elke consistentie.’ Wat zou Hugo de Jonge hier tegenin kunnen brengen? Leg je antwoord uit.
  1. Hoe sta jij tegenover het coronatoegangsbewijs? Leg je antwoord uit.

 

Aan de slag

 

Optie 1

Voer klassikaal een debat over het standpunt:

De invoering van het coronatoegangsbewijs is een logische stap in het terugdringen van het aantal besmettingen met het coronavirus.

Elke leerling bereidt zich individueel voor door:

  • extra informatie op te zoeken over de regels rondom het coronatoegangsbewijs
  • extra informatie op te zoeken over de werkwijze van andere Europese landen
  • zelf te bedenken wat er goed of minder goed is aan het coronatoegangsbewijs en waarom

 

Optie 2

Met het afschaffen van deze coronaregels komen we steeds dichter bij het oude normaal. Wat vertel jij je kinderen en kleinkinderen later over deze periode in je leven? Schrijf je antwoord op in een prettig leesbare tekst, een persoonlijk achtergrondartikel (400 – 600 woorden), waarin je aansprekende voorbeelden verwerkt.

Antwoorden

WK39_Coronatoegangsbewijs_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Hoe sport en media elkaar en de kijker beïnvloeden

Sport en media beïnvloeden elkaar en de kijker. De zender die de rechten heeft om bepaalde sportwedstrijden uit te zenden, heeft de touwtjes in handen. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld betalen om thuis live een wedstrijd te zien? Wie bepaalt hoe laat jouw favoriete Olympische sport op televisie uitgezonden wordt?

Bekijk

Taalachterstand bij leerlingen

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek opnieuw dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruitgaat. Ter illustratie: één op de vijf leerlingen haalt geen voldoende voor het examen Nederlands op havo en vwo.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.