Home » Materiaal 12+ » Coronatoegangsbewijs

Coronatoegangsbewijs

Afgelopen zaterdag verviel een groot deel van de huidige coronamaatregelen: op scholen hoef je het mondmasker niet meer te dragen en ook 1,5 meter afstand houden is niet meer verplicht. Aan de andere kant is nu wel het coronatoegangsbewijs ingevoerd. Om bijvoorbeeld horeca, theater, bioscopen of evenementen te bezoeken moet je een geldig coronatoegangsbewijs kunnen tonen.

 

 Vragen vooraf

 1. Wat weet jij over het coronatoegangsbewijs?
 2. Welke plekken bezoek jij waar je een coronatoegangsbewijs moet laten zien?

 

Bekijk de video


Pieter Derks over de overheid en het coronatoegangsbewijs

 

 Vragen bij de video 

 1. Wat is de omgekeerde vertrouwenscurve?
 1. Waarom is volgens Pieter Derks de coronapas een voorbeeld van inconsistent overheidsbeleid?
 1. Volgens Pieter Derks drijft het coronatoegangsbewijs op ons vertrouwen. Waarop zouden we volgens hem moeten kunnen vertrouwen? Noem vier elementen. 
 1. Wat bedoelt Pieter Derks met de op een na laatste zin: ‘Niks dan respect dus voor vier op de tien Nederlanders.’? Leg je antwoord uit.
 1. Pieter Derks poneert: ‘Tot nu toe is de rode draad in het coronabeleid het ontbreken van elke consistentie.’ Wat zou Hugo de Jonge hier tegenin kunnen brengen? Leg je antwoord uit.
 1. Hoe sta jij tegenover het coronatoegangsbewijs? Leg je antwoord uit.

 

Aan de slag

 

Optie 1

Voer klassikaal een debat over het standpunt:

De invoering van het coronatoegangsbewijs is een logische stap in het terugdringen van het aantal besmettingen met het coronavirus.

Elke leerling bereidt zich individueel voor door:

 • extra informatie op te zoeken over de regels rondom het coronatoegangsbewijs
 • extra informatie op te zoeken over de werkwijze van andere Europese landen
 • zelf te bedenken wat er goed of minder goed is aan het coronatoegangsbewijs en waarom

 

Optie 2

Met het afschaffen van deze coronaregels komen we steeds dichter bij het oude normaal. Wat vertel jij je kinderen en kleinkinderen later over deze periode in je leven? Schrijf je antwoord op in een prettig leesbare tekst, een persoonlijk achtergrondartikel (400 – 600 woorden), waarin je aansprekende voorbeelden verwerkt.

Antwoorden

WK39_Coronatoegangsbewijs_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.