Corona: to lockdown or not to lockdown?

Op zondag bracht het RIVM 9924 nieuwe besmettingen naar buiten – het hoogste aantal besmettingen sinds 1 november. Ook de druk op de ziekenhuizen neemt langzaam toe. In het coronadashboard van de overheid is dit een stabiele maatstaf omdat deze niet afhankelijk is van het testbeleid in Nederland. Als dit aantal stijgt dan zegt dat dus meer dan het aantal positieve coronatests. Nu deze aantallen ondanks de genomen maatregelen stijgen – Mark Rutte waarschuwde afgelopen dinsdag nog dat er wellicht strengere maatregelen zouden komen bij een stijging van de besmettingsaantallen – kwam het kabinet zondag bij elkaar om hierover te praten. Het NRC Handelsblad berichtte zaterdag over vijf verklaringen van de stijging in de cijfers. Vanaf 1 december is het namelijk toegestaan voor mensen om zich zonder klachten te laten testen – mits zij in het bron- en contactonderzoek naar boven zijn komen drijven. Daarnaast is er een grotere testbereidheid onder de Nederlanders. Koppel de grotere testbereidheid van burgers aan de komende feestdagen waar familie samenkomt voor een derde mogelijke oorzaak van de stijging: mensen zullen zich preventief willen laten testen om zo zeker te zijn van een negatief voordat men familie omhelst tijdens de feestdagen. Een andere mogelijke oorzaak zoekt de krant in de volle winkelstraten. Black Friday, de sinterklaasinkopen en de zoektocht naar kerstcadeaus en -outfits zorgt voor overvolle winkelstraten. De krant citeert Jaap van Dissel als hij opmerkt dat er ook een ‘reële stijging’ kan zijn zonder aanwijsbare oorzaak: over heel het land en in ieder leeftijdscohort nemen de besmettingen namelijk toe.

Aanvullende maatregelen?

Dat er aanvullende – en strengere – maatregelen zullen worden afgekondigd lijkt vast te staan. Net als eerder wordt er gekeken naar doorstroommogelijkheden als musea en bioscopen. Er klinkt nu ook de roep om niet-essentiële winkels te sluiten. Nu Duitsland in lockdown gaat moet Nederland daarmee in de pas gaan lopen in De Gelderlander reageert Hubert Bruls – voorzitter van het Veiligheidsberaad – dat het contrast anders te groot gaat worden. Als je niks doet dan komen de mensen massaal de grens over om hier boodschappen te doen. Dat weet het kabinet ook. Ik ga ervan uit dat vrij snel maatregelen bekend gemaakt zullen worden.” Ondertussen kwamen er dit weekend vanuit de grote steden waarschuwingen dat de drukte te groot werd. Weer te drukke winkelstraten. Het kabinet staat voor een lastig dilemma: to lockdown or not to lockdown. Wat denk jij?

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Mens en Maatschappij

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.