Home » Materiaal 12+ » Campagne tegen polarisatie

Campagne tegen polarisatie

Demonstratie Wappie

De Stichting Ideële Reclame (SIRE) heeft onlangs een nieuwe campagne over polarisatie gelanceerd. De slogan luidt: verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt. Maar heeft een dergelijke campagne nut?

Vragen vooraf

  1. Wat is polarisatie? Zoek zo nodig de betekenis op.
  2. Ervaar jij een toegenomen polarisatie in jouw omgeving?

Bekijk de video

Hebben SIRE-campagnes effect? (nos.nl)

Vragen bij de video

  1. Welke drie onderwerpen dragen volgens de video bij aan polarisatie in onze maatschappij? Voeg daar zelf een onderwerp aan toe.
  2. Wat is het belangrijkste doel van de campagne van SIRE?
  3. Formuleer in eigen woorden waarom gedragswetenschapper Reint Jan Renes denkt dat de twaalf handvatten niet goed zullen werken.
  4. Waarom had de campagne van SIRE zich misschien beter op de cohesie van het midden (waar de meningen niet zo ver uit elkaar liggen) kunnen richten?
  5. Veel mensen ervaren meer polarisatie, maar onderzoekscijfers laten deze toename van polarisatie niet zien. Bedenk een verklaring voor dit verschil tussen opvatting en realiteit. Maak eventueel gebruik van dit artikel van het Sociaal Cultureel Planbureau.
  6. Wat denk jij, heeft deze campagne van SIRE nut? Geef twee argumenten bij jouw antwoord.

Aan de slag

Optie 1

Marcel van Roosmalen schreef een column over de nieuwe SIRE-campagne. Beluister de column:

Marcel van Roosmalen over de nieuwe SIRE-campagne | NPO Radio 1 – YouTube

Wat vindt Marcel van Roosmalen van de campagne? Ben jij het met hem eens? Schrijf nu een eigen column over SIRE-campagne waarin je op een pakkende manier jouw (onderbouwde) mening naar voren laat komen. Gebruik ongeveer 300 woorden.

Optie 2

Stel, jullie krijgen de opdracht om een nieuwe SIRE-campagne te bedenken die zich richt op het versterken van de cohesie in de samenleving. Hoe zou deze campagne er dan uitzien?

Maak in tweetallen een (digitaal) moodboard waarmee je laat zien wat jullie eerste ideeën voor deze nieuwe campagne zijn. Werk met plaatjes en tekst. Bekijk op internet enkele voorbeelden van andere moodboards. Laat je eventueel inspireren door eerdere campagnes van SIRE.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Hoe sport en media elkaar en de kijker beïnvloeden

Sport en media beïnvloeden elkaar en de kijker. De zender die de rechten heeft om bepaalde sportwedstrijden uit te zenden, heeft de touwtjes in handen. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld betalen om thuis live een wedstrijd te zien? Wie bepaalt hoe laat jouw favoriete Olympische sport op televisie uitgezonden wordt?

Bekijk

Taalachterstand bij leerlingen

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek opnieuw dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruitgaat. Ter illustratie: één op de vijf leerlingen haalt geen voldoende voor het examen Nederlands op havo en vwo.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.