Home » Materiaal 12+ » Bosbranden in Australië

Bosbranden in Australië

Al maanden woeden er in Australië hevige bosbranden die nog niet geblust kunnen worden. Inmiddels is de schade voor de mensen en de natuur enorm. De angst voor nog meer ellende neemt elke dag toe.

 

Vragen vooraf

  1. Wat weet je over de bosbranden in Australië?
  2. Maak je je zorgen over deze bosbranden?

 

Bekijk de video

‘Australische brandweer komt middenin vlammenzee terecht’

 

Vragen bij de video

  1. Waarmee beschermen de brandweerlieden zich die in een vlammenzee terecht zijn gekomen?
  2. Waardoor kunnen de branden zich gemakkelijk uitbreiden?
  3. Waarom moesten mensen naar het strand vluchten?
  4. Wie zorgt ervoor dat de mensen van het strand gered kunnen worden?
  5. Er komen drie mensen aan het woord. Wat hebben zij gemeen?

 

Aan de slag

In het filmpje zie je ook dat dieren vluchten voor het vuur. Zoek informatie op over flora en fauna die in Australië slachtoffer dreigen te worden of zijn geworden van de bosbranden.

 

Kies daarna in tweetallen een van onderstaande opdrachten:

  1. Maak een poster waarmee jullie oproepen om geld te doneren voor de bescherming en het herstel van de natuur in Australië.
  2. Schrijf een speech waarin jullie de wereld oproepen in actie te komen om hulp te bieden aan Australië voor het behoud en het herstel van de natuur daar.

Downloads

WK02_Bosbranden in Australie_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Hoe sport en media elkaar en de kijker beïnvloeden

Sport en media beïnvloeden elkaar en de kijker. De zender die de rechten heeft om bepaalde sportwedstrijden uit te zenden, heeft de touwtjes in handen. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld betalen om thuis live een wedstrijd te zien? Wie bepaalt hoe laat jouw favoriete Olympische sport op televisie uitgezonden wordt?

Bekijk

Taalachterstand bij leerlingen

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek opnieuw dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruitgaat. Ter illustratie: één op de vijf leerlingen haalt geen voldoende voor het examen Nederlands op havo en vwo.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.