Home » Materiaal 12+ » Bestaansmaximum: oneerlijk of rechtvaardig?

Bestaansmaximum: oneerlijk of rechtvaardig?

Er klinkt een roep om het instellen van een bestaansmaximum. Deze limitaristen stellen dat een mens rijk genoeg kan zijn. Wat denk jij?

Nederland is een verzorgingsstaat. Dat betekent dat Nederland zorgt voor het welzijn en de welvaart van haar burgers. Zo krijgen jouw ouders kinderbijslag, jouw opa en oma een AOW-uitkering en als jij gaat studeren krijg je een studiebeurs. Misschien is een van de ouders een tijdje werkloos geweest. In die gevallen zijn er ook uitkeringen die ervoor zorgen dat er altijd wat geld is – welvaart – om een (gezond) bestaan te garanderen. Per jaar geeft de Nederlandse overheid veel geld uit aan deze sociale zekerheid. En mocht iemand overal buiten de boot vallen, dan is er de participatiewet. Een bijstandsuitkering waar iedereen in Nederland recht op heeft. Zo garandeert de overheid een bestaansminimum.

Bestaansmaximum?

De Nederlandse overheid garandeert een bestaansminimum. Dat doen ze met uitkeringen. Maar er zijn nu dus ook mensen die roepen om een bestaansmaximum. Een onderzoeksbureau heeft aan de hand van tien voorbeelden van Nederlandse huishoudens gevraagd aan de bevolking welke van die huishoudens te rijk zijn. Tweederde van de ondervraagden legde die grens op een bezit van 2,2 miljoen euro. Overigens is maar vijf procent van alle Nederlanders voor zo’n ‘bovengrens’.

Limitaristen

De groep denkers die een bestaansmaximum willen instellen worden limitaristen genoemd. Zij wijzen op de gevolgen van grote sociale ongelijkheid in de samenleving. Zo zijn ongelijke samenlevingen ongezonder en is de tegenstelling tussen arm en rijk de grootste bron van conflict in een samenleving. Maar is het instellen van zo’n bestaansmaximum wel rechtvaardig? En zo ja, hoe moet dat dan worden gedaan? Wat denk jij?

Downloads:

Bestaansmaximum werkblad havo

Bestaansmaximum werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Kun je te rijk zijn?

‘Met 2,2 miljoen kun je echt niet zó veel’

Aan de slag met Maatschappijleer

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. …

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers Read More »

Bekijk

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om in winkels of online elektronische sigaretten te verkopen met een smaakje. Inmiddels waarschuwen artsen publiekelijk voor de gevaren van vapes. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. De elektronische sigaret is op de markt gebracht om rokers van hun verslaving af …

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.