Home » Materiaal 12+ » Baanbrekend profielwerkstuk

Baanbrekend profielwerkstuk

Twee zeventienjarige scholieren uit Leeuwarden, Yahya en Ted, maakten een bijzonder profielwerkstuk over het opsporen van kanker. Artsen zijn zeer geïnteresseerd in de methodiek en werkwijze van de jongens.

Vragen vooraf

  1. In welk jaar start op jouw school het profielwerkstuk?
  2. Wat houdt het profielwerkstuk volgens jou in?

Bekijk de video

RTLNieuws – Profielwerkstuk van Yahya en Ted over het opsporen van kanker

Vragen bij de video

  1. De interviewer begint het gesprek met de vraag: ‘Je bent nog niet gebeld door de grote Amerikaanse techbedrijven?’. In hoeverre vind je dit een passende opening?
  2. Wat is de aanleiding geweest voor Ted en Yahya om met dit onderwerp aan de slag te gaan?
  3. Wat stel jij je voor bij een computerprogramma dat onderscheid kan maken tussen gezonde cellen en kankercellen?
  4. Waarom zijn de thema’s automatisering en kunstmatige intelligentie belangrijke begrippen in hun onderzoek? Geef antwoord in maximaal 100 woorden.
  5. Longarts Wouter van Geffen maakt een vergelijking met een computerconsultantbedrijf. Waarom maakt hij deze vergelijking?
  6. Ted geeft aan dat het een eng project was omdat ze van tevoren niet wisten of het zou lukken. Hoe sta jij tegenover projecten waarvan je van tevoren niet weet of ze gaan lukken?

Aan de slag

Optie 1

Ted en Yahya wilden voor hun profielwerkstuk een maatschappelijk relevant onderzoek doen. Schrijf een betoog (500 – 800 woorden) waarin je jongeren in de voorexamenklassen van vmbo, havo en vwo ervan probeert te overtuigen dat het belangrijk is om voor het profielwerkstuk een maatschappelijk relevant onderzoek uit te voeren. Je kiest voor een pakkende inleiding waarin je een ander succesvol profielwerkstuk verwerkt. Verder ondersteun je je standpunt met drie goede argumenten, weerleg je een tegenargument en sluit je af met een overtuigend slot.

Optie 2

Interview iemand in je eigen omgeving die al eens een profielwerkstuk heeft uitgevoerd. Je probeert te achterhalen wat belangrijk is in het proces en het maken van het eindproduct. Stel voor je interview minimaal tien vragen op.

Bepaal na het interview wat volgens jou de belangrijkste vijf tips zijn voor het maken van een profielwerkstuk. Deel de resultaten in de klas.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Roddelkanalen op scholen

Afgelopen week werd bekend dat steeds meer scholen te maken hebben met roddelkanalen op TikTok. Op deze kanalen worden roddels gedeeld over leerlingen of docenten van de betreffende scholen.

Bekijk
Vrouwelijke trainer in de sportschool

Jongeren in de sportschool

Sporten in de sportschool is populairder dan ooit, zeker onder jongeren. Zij starten ook op steeds jongere leeftijd met trainen in de sportschool. Waar komt deze trend vandaan en in hoeverre is die verstandig of gezond te noemen?

Bekijk

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Bedreiging van politici

Afgelopen zondag was Sigrid Kaag te gast bij College Tour. Tijdens het interview komen haar dochters in beeld. Zij zeggen zich zorgen te maken over de veiligheid van hun moeder. Sigrid Kaag reageert emotioneel op de uitspraken van haar dochters. Enkele dagen voor de uitzending circuleerden de beelden van dit fragment al. Veel politici spraken hun steun uit voor Sigrid Kaag.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.