Home » Materiaal 12+ » Baanbrekend profielwerkstuk

Baanbrekend profielwerkstuk

Twee zeventienjarige scholieren uit Leeuwarden, Yahya en Ted, maakten een bijzonder profielwerkstuk over het opsporen van kanker. Artsen zijn zeer geïnteresseerd in de methodiek en werkwijze van de jongens.

Vragen vooraf

  1. In welk jaar start op jouw school het profielwerkstuk?
  2. Wat houdt het profielwerkstuk volgens jou in?

Bekijk de video

RTLNieuws – Profielwerkstuk van Yahya en Ted over het opsporen van kanker

Vragen bij de video

  1. De interviewer begint het gesprek met de vraag: ‘Je bent nog niet gebeld door de grote Amerikaanse techbedrijven?’. In hoeverre vind je dit een passende opening?
  2. Wat is de aanleiding geweest voor Ted en Yahya om met dit onderwerp aan de slag te gaan?
  3. Wat stel jij je voor bij een computerprogramma dat onderscheid kan maken tussen gezonde cellen en kankercellen?
  4. Waarom zijn de thema’s automatisering en kunstmatige intelligentie belangrijke begrippen in hun onderzoek? Geef antwoord in maximaal 100 woorden.
  5. Longarts Wouter van Geffen maakt een vergelijking met een computerconsultantbedrijf. Waarom maakt hij deze vergelijking?
  6. Ted geeft aan dat het een eng project was omdat ze van tevoren niet wisten of het zou lukken. Hoe sta jij tegenover projecten waarvan je van tevoren niet weet of ze gaan lukken?

Aan de slag

Optie 1

Ted en Yahya wilden voor hun profielwerkstuk een maatschappelijk relevant onderzoek doen. Schrijf een betoog (500 – 800 woorden) waarin je jongeren in de voorexamenklassen van vmbo, havo en vwo ervan probeert te overtuigen dat het belangrijk is om voor het profielwerkstuk een maatschappelijk relevant onderzoek uit te voeren. Je kiest voor een pakkende inleiding waarin je een ander succesvol profielwerkstuk verwerkt. Verder ondersteun je je standpunt met drie goede argumenten, weerleg je een tegenargument en sluit je af met een overtuigend slot.

Optie 2

Interview iemand in je eigen omgeving die al eens een profielwerkstuk heeft uitgevoerd. Je probeert te achterhalen wat belangrijk is in het proces en het maken van het eindproduct. Stel voor je interview minimaal tien vragen op.

Bepaal na het interview wat volgens jou de belangrijkste vijf tips zijn voor het maken van een profielwerkstuk. Deel de resultaten in de klas.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.