Home » Materiaal 12+ » Astrologie populairder onder jongeren

Astrologie populairder onder jongeren

In 2020 was astrologie ongekend populair onder jongeren. Op diverse socialemediakanalen zijn jongeren actief met dit onderwerp bezig. Astrologie, ook wel sterrenwichelarij genoemd, is een stroming die een verband suggereert tussen de stand van de hemellichamen (sterren, maan en planeten) en het toekomstige leven van mensen en de aarde. Onder andere horoscopen worden op basis van astrologie samengesteld. Hoe denk jij hierover?

 

 Vragen vooraf

 1. Heb je weleens een filmpje over astrologie gezien op jouw sociale media? Wat vond je daarvan?
 2. Geloof je zelf in astrologie? Waarom wel of niet?

 

Bekijk de video

Waarom jouw HOROSCOOP altijd klopt | De waarheid over ASTROLOGIE – YouTube

 

Vragen bij de video

 1. Wat is het verschil tussen astronomie en astrologie?
 2. Wat is het Barnum-effect?
 3. Astroloog Esther van Heerebeek suggereert dat horoscopen in bladen niet altijd betrouwbaar zijn. Met welke uitspraak doet zij deze suggestie?
 4. Wetenschappers zijn sceptisch over geboortekaarten. Waarom?
 5. Astrologie wordt door veel jongeren gezien als hulpmiddel om zichzelf beter te leren kennen of voor te kunnen bereiden op de toekomst. Kun je je hier iets bij voorstellen?
 6. In het fragment komt ook godsdienstdeskundige Annemarie Foppen aan het woord. Vind je astrologie een vorm van religie? Leg je antwoord uit.

 

Aan de slag

 Optie 1

 Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

 • Verdiep je in het Barnum-effect.
 • Schrijf samen een maandhoroscoop met alle sterrenbeelden.
 • In de beschrijvingen pas je steeds het Barnum-effect toe.
 • Laat de eerste versie lezen aan minimaal twintig proefpersonen. Vraag hen in hoeverre zij zich herkennen in hun eigen horoscoop. Wordt het Barnum-effect overal zichtbaar?
 • Maak de definitieve versie op basis van de feedback van de proefpersonen.

 

Optie 2

 Schrijf een column (400 – 600 woorden) waarin je jouw visie op astrologie op een persoonlijke en humoristische wijze verwoordt. In je column bespreek je ook waarom astrologie volgens jou juist in 2020 zoveel populairder is geworden. Lees als voorbereiding enkele columns uit een nationale kwaliteitskrant als de Volkskrant, NRC Handelsblad of Trouw.

Antwoorden

WK2_Astrologie populairder onder jongeren_antwoorden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Hoe sport en media elkaar en de kijker beïnvloeden

Sport en media beïnvloeden elkaar en de kijker. De zender die de rechten heeft om bepaalde sportwedstrijden uit te zenden, heeft de touwtjes in handen. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld betalen om thuis live een wedstrijd te zien? Wie bepaalt hoe laat jouw favoriete Olympische sport op televisie uitgezonden wordt?

Bekijk

Taalachterstand bij leerlingen

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek opnieuw dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruitgaat. Ter illustratie: één op de vijf leerlingen haalt geen voldoende voor het examen Nederlands op havo en vwo.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.