Home » Materiaal 12+ » Astrologie populairder onder jongeren

Astrologie populairder onder jongeren

In 2020 was astrologie ongekend populair onder jongeren. Op diverse socialemediakanalen zijn jongeren actief met dit onderwerp bezig. Astrologie, ook wel sterrenwichelarij genoemd, is een stroming die een verband suggereert tussen de stand van de hemellichamen (sterren, maan en planeten) en het toekomstige leven van mensen en de aarde. Onder andere horoscopen worden op basis van astrologie samengesteld. Hoe denk jij hierover?

 

 Vragen vooraf

 1. Heb je weleens een filmpje over astrologie gezien op jouw sociale media? Wat vond je daarvan?
 2. Geloof je zelf in astrologie? Waarom wel of niet?

 

Bekijk de video

Waarom jouw HOROSCOOP altijd klopt | De waarheid over ASTROLOGIE – YouTube

 

Vragen bij de video

 1. Wat is het verschil tussen astronomie en astrologie?
 2. Wat is het Barnum-effect?
 3. Astroloog Esther van Heerebeek suggereert dat horoscopen in bladen niet altijd betrouwbaar zijn. Met welke uitspraak doet zij deze suggestie?
 4. Wetenschappers zijn sceptisch over geboortekaarten. Waarom?
 5. Astrologie wordt door veel jongeren gezien als hulpmiddel om zichzelf beter te leren kennen of voor te kunnen bereiden op de toekomst. Kun je je hier iets bij voorstellen?
 6. In het fragment komt ook godsdienstdeskundige Annemarie Foppen aan het woord. Vind je astrologie een vorm van religie? Leg je antwoord uit.

 

Aan de slag

 Optie 1

 Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

 • Verdiep je in het Barnum-effect.
 • Schrijf samen een maandhoroscoop met alle sterrenbeelden.
 • In de beschrijvingen pas je steeds het Barnum-effect toe.
 • Laat de eerste versie lezen aan minimaal twintig proefpersonen. Vraag hen in hoeverre zij zich herkennen in hun eigen horoscoop. Wordt het Barnum-effect overal zichtbaar?
 • Maak de definitieve versie op basis van de feedback van de proefpersonen.

 

Optie 2

 Schrijf een column (400 – 600 woorden) waarin je jouw visie op astrologie op een persoonlijke en humoristische wijze verwoordt. In je column bespreek je ook waarom astrologie volgens jou juist in 2020 zoveel populairder is geworden. Lees als voorbereiding enkele columns uit een nationale kwaliteitskrant als de Volkskrant, NRC Handelsblad of Trouw.

Antwoorden

WK2_Astrologie populairder onder jongeren_antwoorden

 

Andere Lesopener Nederlands

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Build your deams uitgetypt op typemachine

Goedkope elektrische auto’s uit China

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een autofabrikant die goedkope elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.