Home » Materiaal 12+ » Armoede in Nederland: eigen schuld of gezamenlijk probleem?

Armoede in Nederland: eigen schuld of gezamenlijk probleem?

De stijgende inflatie legt een nieuw probleem bloot. De armoede in Nederland neemt toe. Eigen schuld of gezamenlijke verantwoordelijkheid?

 

In een artikel over armoede in Nederland in het NRC van 9 september staat een schrijnende anekdote over een leerling op een school die zich niet lekker voelde op maandag. Uiteindelijk bleek de leerling niet ziek te zijn, maar het gezin had sinds vrijdag geen geld gehad om eten te kopen. Een groeiend aantal Nederlandse huishoudens komt steeds lastiger rond. De prijzen van voedsel en energie zijn enorm gestegen. De inflatie in Nederland in augustus was 12 procent. Dat betekent dat je 12 procent meer betaald voor een mandje producten dan in augustus 2021. En dan moet de energierekening nog komen. Huishoudens die nu een nieuw energiecontract moeten afsluiten moeten in sommige gevallen honderden euro’s per maand extra gaan betalen.

1.300 euro

Kabinet Rutte heeft inmiddels al 7 miljard euro uitgegeven om mensen die moeite hebben met de rekeningen te betalen te ondersteunen. Zo krijgen huishoudens in de bijstand een eenmalige uitkering van 1.300 euro om de stijgende kosten op te vangen. Ook ging de belasting op de energierekening omlaag. Maar is het genoeg om de stijgende kosten op te vangen? De oppositie in de Tweede Kamer wil dat het kabinet meer gaat doen. Het kabinet zegt dat ze dat gaan doen in 2023. Op Prinsjesdag komen de nieuwe plannen van het kabinet. Er is al uitgelekt dat het minimumloon in Nederland omhooggaat met 10 procent.

Sociale grondrechten

De overheid in Nederland heeft de taak zorg te dragen voor de bevolking. Bestaanszekerheid bieden voor Nederlanders. Die taak staat steeds meer onder druk. Is het de eigen verantwoordelijkheid van burgers om het hoofd boven water te houden of hebben wij als samenleving hier een rol te spelen? Wat denk jij?

Downloads:

Armoede werkblad havo

Armoede werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Hoger minimumloon en dure energie: bedrijven bezorgd over lastenstijging

Bron 2: #ikredhetnietmeer geeft gezicht aan groep die kopje onder dreigt te gaan

Bron 3: De Britten doen het: prijsplafond voor energierekening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Maatschappijleer

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht?

De belangenorganisatie voor gevangenen stapte naar de rechter. Zij eisten dat stemgerechtigde Nederlanders in de gevangenis door middel van mobiele stembureaus kunnen stemmen op 22 november. Gevangenen mogen nu alleen door iemand anders hun stem laten uitbrengen. Dat heet een volmacht. Maar is dit voldoende? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga …

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht? Read More »

Bekijk

Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje?

Pieter Omtzigt presenteerde deze week de kandidaat-politici voor zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Op de kandidatenlijst staan een aantal oud-politici van het CDA. Wat zegt dit over de standpunten van deze nieuwe partij? De partij van Pieter Omtzigt wordt gezien als een middenpartij. Daarmee vult NSC samen met de BoerBurgerBeweging (BBB) het gat …

Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje? Read More »

Bekijk

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak?

De snelweg A12 was dit weekend weer het toneel van een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion. In de media komen verhalen naar voren over een haast feestelijke sfeer, en vele honderden arrestaties. Zijn deze demonstraties hard nodig of laten de arrestaties vooral het voorrecht van hoogopgeleide witte Nederlanders zien? De actiegroep Extinction Rebellion (XR) is …

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.